Voor rijden onder invloed aangehouden man vrijgesproken
Het bijzondere verhaal vond in 2019 in België plaats. Daar werd een 40-jarige man door de politie onderworpen aan een blaastest, en daaruit kwam naar voren dat hij teveel zou hebben gedronken. Toen dat resultaat naar voren kwam, ontkende hij uiteraard. In 2022 werd hij nog twee keer aangehouden voor rijden onder invloed. Voor de feiten kreeg hij boetes opgelegd en moest hij zelfs zijn rijbewijs een tijd inleveren.
De man ging in beroep, omdat hij beweerde in alle gevallen écht niets te hebben gedronken. Hij liet zich daarop onderzoeken door twee onafhankelijke artsen. Zij stelden vast dat de man lijdt aan het auto-brouwerijsyndroom. Toevalligerwijs werkt de desbetreffende man ook nog eens in een brouwerij, wat dit verhaal nog opmerkelijker maakt. Enfin, wat houdt dat precies in? Iedereen heeft alcohol in zijn of haar lichaam, ook als je niet drinkt. Dat komt doordat het lichaam glucose (suikers) omzet in energie. Bij dat proces zijn water en gisting betrokken, waardoor de substantie in alcohol verandert.
Zeldzame aandoening
Bij iemand met het auto-brouwerijsyndroom wordt en door een verstoorde darmflora echter te veel alcohol aangemaakt. Het is een extreem zeldzame aandoening, die slechts één keer per jaar bij iemand wordt vastgesteld. Er is voor hen gelukkig wel wat aan te doen: weinig koolhydraten eten.
Maar de Belgische Justitie wilde de man desondanks een rijverbod opleggen. Ondanks dat de man er niets aan kan doen dat hij het syndroom heeft, is het nog altijd gevaarlijk om te rijden met een te hoog percentage alcohol in het bloed. Toch gaat de rechter daar niet helemaal in mee, maar legt de man wel maatregelen op ondanks de vrijspraak. Zo moet hij vrijwillig een dieet volgen met veel eiwitten en weinig koolhydraten of een alcoholslot in zijn auto installeren.