Entertainment

Het langst durende experiment ooit is na bijna 100 jaar nog steeds bezig

Langst durende experiment ooit

In 1927 zette professor Thomas Parnell het Pitch Drop Experiment op aan de universiteit van Queensland in Australië. Het doel van het experiment was om aan te tonen dat sommige stoffen die vast lijken te zijn in werkelijkheid dat niet zijn. Het langst durende experiment is dus ondertussen al 97 jaar lang bezig en is nog een poosje bezig ook.

Het langst durende experiment ooit is na bijna een eeuw nog altijd bezig

Het Pitch Drop Experiment, dat dus in 1927 werd opgezet aan de Universiteit van Queensland in Brisbane door professor Thomas Parnell, had dus als doel studenten te bewijzen dat sommige stoffen die vast lijken, in werkelijkheid geen vaste stoffen zijn. In plaats daarvan zouden het viskeuze vloeistoffen moeten zijn. Viscositeit is de wetenschappelijke term om aan te tonen hoe snel een vloeistof stroomt of beweegt. Water bijvoorbeeld heeft een lage viscositeit, terwijl lijm weer een veel hogere viscositeit heeft.
View post on Twitter

De vloeistof waar dit experiment omdraait, is zoals de naam aanduid pitch. Dit is een materie wat erg op teer lijkt en bekend staat als de dikste vloeistof ter wereld en heeft dus een hele hoge viscositeit. Pitch is zo dicht dat het vroeger werd gebruikt om boten waterdicht te maken, ondanks dat het dus een vloeistof is. Om het experiment te starten, verwarmde professor Parnell een monster van pitch voordat hij het in een glazen trechter goot. Daarna liet hij het afkoelen en liet het drie jaar lang uitharden. Fast forward naar 1930, en de professor sneed de trechtersteel door. Sinds dat moment is de pitch langzaam uit de trechter gedropen, en dat dus al 97 jaar.

Verloop van het experiment

Tot nu toe hebben we negen druppels gehad in de bijna 100 jaar sinds het experiment begon. Gemiddeld valt er één druppel per decennium. De laatste druppel viel in april 2014, waarbij de achtste en negende druppel zowaar samen vielen. Tegen die tijd werd het experiment al geleid door professor Andrew White, die besloot de beker te vervangen waarin de acht gevallen druppels zich bevonden, voordat de negende volledig samengevoegd was. bij het vervangen van de beker wiebelde de basis van het experimentvat, waardoor de negende druppel afbrak.

Tot op de dag van vandaag gaat het experiment verder, met de verwachte tiende druppel die op elk moment in de rest van de 2020s kan vallen. De trage klok blijft tikken.