Een man kon zijn geluk niet op toen hij een bijzonder item liet taxeren bij Tussen Kunst en Kitsch. Hij nam het kunstwerk ooit mee van de sloop voor wat gulden. Maar de eigenaar had zich er geen bewust van dat hij zojuist een kunstwerk ter waarde van tienduizenden euro’s mee naar huis nam.
Man koopt kunstwerk bij de sloop
Zo’n 35 jaar geleden trof de man een rondvormig kunstwerk aan tijdens een bezoek aan een metaalbedrijf. Het voorwerp lag klaar voor de sloop, het einde was in zicht. Maar de man was zo aangetrokken tot het object dat hij het niet kon laten liggen. Hij nam het stukje metaal mee voor zo’n 25 tot 30 gulden, vertelde hij aan tafel in het programma Tussen Kunst en Kitsch.
Niet zomaar een metaal object in Tussen Kunst en Kitsch
Eén van de overige gasten aan tafel was kunstexpert Paul van Rosmalen. Hij had het ‘stukje metaal’ ook zeker niet aan zich voorbij laten gaan. “Dit valt meteen op. Het verbaast me niets dat meneer het destijds ook opgevallen is”, vertelde Rosmalen. Naast het feit dat het opvalt wist de expert nog wat informatie op te noemen wat het voorwerp interessant maakt. “Het is van de kunstenaar François Morellet, geboren in 1926, uit een familie van fabrikanten.” Wat het kunstwerk bijzonder maakt volgens Rosmalen, is dat Morellet een van de weinig geometrisch, abstract werkende kunstenaars was. Overigens is het kunstwerk niet geheel uniek. Het zou destijds namelijk gemaakt zijn in meerdere formaten. ”Maar dit is niet zomaar in elkaar geknutseld”, voegde de expert daaraan toe.
Kunstwerk van de sloop is tienduizenden euro’s waard
Heel leuk en aardig al die informatie. Maar de hamvraag was natuurlijk of er ook daadwerkelijk waarde zat aan de metalen creatie in Tussen Kunst en Kitsch. “Een enkele keer heb ik ze wel voorbij zien komen, dan zit je toch al gauw te denken aan een bedrag van zestigduizend euro”, oordeelde de expert. De eigenaar van het kunstwerk was het daar natuurlijk helemaal mee eens. Zo zie je maar weer: Iemands rotzooi is altijd andermans schat!
Het is niet de eerste keer dat er een waardevolle vondst wordt gedaan in het programma. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze werken van Escher?