Uit onderzoek blijkt dat koffie en thee de kans op kanker verlaagt

Uit nieuwe onderzoek blijkt dat het drinken van koffie en thee de kans op kanker significant verlaagt. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meer dan vier kopjes koffie per dag drinken een 17% lagere kans hebben op hoofd- en nekkanker.
Koffie en thee verlaagt de kans op kanker
Als jij een persoon bent die meerdere mokken, thee of koffie drinkt, wees dan gerust. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die deze dranken consumeren een relatief lager risico hebben op hoofd- en nekkanker.
Het nieuwe onderzoek bewijst niet dat thee en koffie zelf beschermend werken tegen deze kankers, maar experts zeggen dat de bevindingen bijdragen aan een beter begrip van een onderwerp dat veel discussie heeft opgeleverd in de wetenschap. “Hoewel er eerder onderzoek is gedaan naar de consumptie van koffie en thee en het verlaagde risico op kanker, benadrukte deze studie de verschillende effecten bij verschillende subtypes van hoofd- en nekkanker, inclusief de observatie dat zelfs cafeïnevrije koffie een positieve impact had,” zei Dr. Yuan-Chin Amy Lee van het Huntsman Cancer Institute en de Universiteit van Utah School of Medicine.
Het onderzoek
Na het in overweging nemen van factoren zoals leeftijd, geslacht, het aantal sigaretten dat dagelijks wordt gerookt, alcoholgebruik en de consumptie van fruit en groenten, ontdekten de onderzoekers dat mensen die meer dan vier kopjes cafeïnevrije koffie per dag drinken een 17% lagere kans hebben om hoofd- en nekkanker te ontwikkelen in het algemeen, vergeleken met degenen die deze drank niet drinken. Ze vonden specifiek dat dergelijke consumptie werd geassocieerd met verminderde kansen op kanker van de mondholte en van de orofarynx, want een deel van de keel is wat zich net achter de mond bevindt.
De situatie was minder duidelijk voor thee. De resultaten suggereren dat het drinken van één kopje per dag of minder geassocieerd is met een 9% lagere kans op hoofd- en nekkanker in het algemeen, vergeleken met het zich onthouden van de drank, en specifiek een verminderde kans op kanker in de lagere keel.