Health

Feit of fabel? Knoflook over je gezicht smeren tegen acné is de nieuwe hype

Knoflook huid

Misschien heb je op TikTok al video's gezien van mensen die rauwe knoflook over hun puistjes of acne wrijven. Deze trend, bekend als de 'raw garlic for acne trend', beweert dat knoflook kan helpen bij het genezen van puistjes. Maar werkt dit echt?

Het ontstaan van deze trend op TikTok heeft te maken met het feit dat knoflook bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen, die al eeuwenlang worden erkend. Nu wordt beweerd dat het ook kan helpen tegen puistjes, acne en andere huidirritaties. Wetenschapper Dr. Barbara Geusens werd door De Telegraaf gevraagd naar dit onderwerp: “Mensen willen de antibacteriële en antiseptische eigenschappen van knoflook inzetten tegen puistjes. Knoflook bevat allicine, een stof die verantwoordelijk is voor de antibacteriële werking. Ik begrijp de redenering, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat een direct verband aantoont tussen het eten of aanbrengen van knoflook en het verminderen van acne.” Dr. Geusens werd ook gevraagd naar andere mogelijke effecten van knoflook op de huid: “Het aanbrengen van knoflook kan zelfs irritaties en roodheid veroorzaken. Een puistje is in feite een open wond, en knoflook heeft een scherpe samenstelling. Dit kan een reactie op de huid uitlokken.”

Effecten van knoflook

Zoals we eerder in dit artikel hebben geconcludeerd, heeft knoflook antibacteriële eigenschappen, wat betekent dat het helpt bij het doden van bacteriën en daardoor mogelijk effectief kan zijn tegen puistjes en acne. Het is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Zoals Dr. Geusens aangaf, kan knoflook ook irritaties en roodheid veroorzaken. Dit komt doordat de antibacteriële werking van knoflook voortkomt uit allicine, een stof die onvoorspelbare effecten kan hebben. Hoewel allicine het proces kan versnellen, loop je het risico blaren te krijgen als je het te lang op de huid laat zitten. Bovendien is het vrij gebruikelijk dat mensen een allergische reactie op allicine krijgen. Mensen met deze allergie kunnen al reageren op de sappen van een knoflookteentje, en in sommige gevallen kunnen ze zelfs een reactie krijgen bij aanraking met een knoflookteentje.

Conclusie

We kunnen vaststellen dat de ‘raw garlic for acne trend’ niet volledig onzin is; hoewel het een puist niet onmiddellijk zal verhelpen, kan het het genezingsproces versnellen. Of het aan te raden is, blijft echter een andere vraag. De risico’s zijn aanzienlijk in verhouding tot het minimale effect. Het belangrijkste is dat je, als je besluit het te proberen, extreem voorzichtig bent. Zorg ervoor dat je geen allergie hebt en laat het niet te lang op je huid zitten.