Actueel

Welke klussen in je huurhuis moet je zelf doen?

Welke klussen huurhuis

Een bewoner van een monumentaal pand in Amsterdam heeft de huisbaas verzocht om isolatiemaatregelen vanwege het koude enkelglas in de woning. De eigenaar wilde de ramen vervangen, maar dit zou leiden tot een huurverhoging waar de bewoner niet mee akkoord ging. Maar welke klussen in je huurhuis moet je nu zelf doen, en welke door je huurbaas?

Rechter oordeelt in voordeel bewoner

In een recente juridische beslissing heeft de rechtbank de bewoner in het gelijk gesteld, waarbij de eigenaar werd opgedragen om binnen een termijn van vier maanden alle enkelvoudige glazen ramen te vervangen door dubbelglas, zonder daarbij de huur te verhogen. Deze uitspraak betekent een aanzienlijke verbetering van de leefomstandigheden voor de bewoner, met betere isolatie en mogelijk lagere energiekosten, zonder extra financiële lasten.

Impact op alle huurders

Door de uitspraak van de rechter, ondersteund door de Woonbond, benadrukt het belang van isolatie in woningen. Enkel glas wordt nu beschouwd als een gebrek, wat potentieel resulteert in hogere energiekosten en een verminderd wooncomfort voor huurders. Dit legt de druk op verhuurders om te investeren in modernisering en verbetering van hun woningbestand, om zo aan de gestegen normen van energie-efficiëntie en leefbaarheid te voldoen. Je moet er natuurlijk normaal kunnen blijven wonen.

Verandering in onderhoudsinterpretatie

Door de uitspraak van de rechter kan enkelglas nu mogelijk worden gezien als achterstallig onderhoud bij alle huurwoningen. Dit legt druk op verhuurders en is goed nieuws voor huurders met hoge energielasten.
Groot onderhoud moet door de verhuurder worden gedaan, terwijl klein onderhoud voor rekening van de huurder is volgens de wet. De regels voor klein onderhoud zijn te vinden in het besluit kleine herstellingen. Huurders zijn verantwoordelijk voor klein onderhoud, zoals het repareren van stopcontactdozen en het vervangen van kapotte ruiten. Nieuwe installaties moeten meestal door de verhuurder worden betaald.
Als verhuurders onderhoudsklussen negeren, kunnen huurders naar de rechter stappen. Dit kan echter ingewikkeld en duur zijn.