Actueel

Hoe klimaatverandering de hele wijnindustrie opschudt

Scandinavië groeit uit tot wijnstreek

Wijn wordt al lang geassocieerd met goede tijden, vieringen en waardering voor de fijne dingen in het leven. Ontwikkeld over duizenden jaren en door verschillende culturen heen, is wijn iets wat we als vanzelfsprekend beschouwen. Maar dat staat op het punt te veranderen. Recente publicaties over klimaatveranderingen schetsen namelijk een somber beeld van de toekomst van deze geliefde alcoholische drank.

Klimaatverandering schudt de hele wijnindustrie op

Het is nu duidelijk dat de opwarming van de aarde invloed heeft op de meeste gewassen die essentieel zijn om de wereld te voeden. Klimaatverandering treft zowel basisvoedselgewassen zoals tarwe, rijst en maïs alsook handelsgewassen zoals koffie, cacao en druiven.
De meeste wijngaarden wereldwijd, inclusief de grootste namen, worden bedreigd uittesterven als ze zich niet aanpassen aan de veranderende milieuomstandigheden.

Aanpassen

Om zich aan te passen, zal de wijnindustrie nieuwe productiemethoden en technologieën moeten omarmen en samenwerking tussen onderzoekers en wijnboeren bevorderen. Landbouwtechnologieën, variërend van precisieviticultuur tot AI en geavanceerde ruimtelijke informatie, bieden waardevolle inzichten voor wijngaardbeheer en optimalisatie van druivenkwaliteit en milieuvriendelijke praktijken.
Daarnaast kunnen overheden duurzame landbouwpraktijken en eco-labeling stimuleren door wijnboeren te ondersteunen. Toegang tot educatie en middelen kan de veerkracht en duurzaamheid van de industrie op de lange termijn aanzienlijk verbeteren.
Nieuw beleid kan ook onderzoek naar klimaatadaptatie, ziektemanagement en alternatieve druivenrassen bevorderen, die beter bestand zijn tegen veranderende milieufactoren. Beleidsmakers moeten ook hernieuwbare energie en klimaatbestendige benaderingen van wijngaarden en bodembeheer aanmoedigen.

Klimaatverandering niet de enige oorzaak

Wijngaarden worden vaak verbouwd in gebieden die erg kwetsbaar zijn voor klimaatschommelingen, en hoewel de opwarming van de aarde de grootste uitdaging voor de wijnindustrie vormt, is het niet de enige.
De afgelopen 20 jaar is de wijnconsumptie aanzienlijk gedaald. Veranderingen in levensstijlen, stijgende prijzen en gezondheidszorgen zorgen ervoor dat consumenten, vooral jongeren, minder alcohol drinken. Wanneer mensen toch wijn drinken, kiezen ze steeds vaker voor duurdere flessen, waarbij kwaliteit boven kwantiteit. Daarboven op blijkt uit onderzoek dat Generatie Z ongeveer 20 procent minder alcohol drinkt dan voorgaande generaties. Dit is omdat bij veel jongeren de interesse minder hoog ligt en het groeiende assortiment aan suikerige drankjes die tegenwoordig bestaan.