Heb jij dat ene nummer waarbij je altijd kippenvel krijgt? Je denkt misschien dat iedereen dat heeft, maar zo normaal is dat niet. Het brein van ieder mens verbindt muziek met oude gebeurtenissen. Tenzij je een sociopaat bent. Het zogeheten episodische geheugen is de dader. Deze is onderdeel van het langetermijngeheugen en koppelt melodie aan herinneringen. Dat wordt als normaal gezien.
Kippenvel
Minder normaal is het krijgen van kippenvel. Waarom is dat? Alleen mensen die emoties heel sterk ervaren krijgen dit verschijnsel. De gekoppelde herinnering – en daarmee gevoelens – ervaren deze mensen heftiger. Er zijn twee ideeën over hoe dit kan. De eerste theorie is dat mensen die kippenvel ervaren bij het luisteren van muziek biologisch anders zijn gebouwd. Deze mensen hebben een korte weg van hun gehoorkanaal, naar de plek in hun hersenen die gevoelens reguleert. Deze verbinding is daardoor gevoeliger. Echter is hier geen direct bewijs voor. Psychologen denken daarom dat het anders zit. Zij denken dat kippenvel ontstaat doordat je wordt overvallen met emoties. Iedereen kan dan kippenvel krijgen, zolang de emotie die is gekoppeld aan het nummer intens genoeg is.
Nadelige gevolgen
Als je zelf kippenvel krijgt bij het luisteren van muziek voel je je nu vast heel speciaal en dat mag. Maar wees wel bewust van de nadelige gevolgen. Als je vaak seks hebt terwijl een bepaald nummer speelt en dit nummer krijg je te horen in een openbare ruimte, dan is dat ongemakkelijk. Mocht je een strakke broek aan hebben, dan ben je wellicht wel de sjaak. Nu opeens onzeker over je kledingkeuze? Waarom test je niet eerst of je wel deze speciale gave hebt. De onderstaande video zet de gebruikelijke verdachten op een rij.
Wil je je brein herprogrammeren om bij een nummer niet van die heftige emoties te ervaren. Je kan kijken naar de videoclip zonder muziek. Of het helpt weten we niet, maar het is wel grappig.