Fouten maken we allemaal. Zo zijn er binnen een relatie een hoop fouten die mannen maken zonder dat ze het doorhebben. Denk bijvoorbeeld aan iets vergeten, te laat komen of een opmerking maken die tóch net niet helemaal lekker valt. Is het kwaad eenmaal geschied, dan rest je niets anders dan je excuses maken. Uit onderzoek is gebleken dat je excuus een paar kernpunten moet bezitten. Zo weet jij in elk geval dat je het perfecte excuus paraat hebt en je meisje je het snelste weer vergeeft.
Het perfecte excuus is onderzocht
Het onderzoek waar de kernpunten in naar voren kwamen, bestond uit een experiment. Hierbij werd een verhaal voorgelezen aan een aantal proefpersonen. In het verhaal wordt een persoon geconfronteerd met een fout die hij heeft gemaakt. Vervolgens biedt hij zijn excuses aan. Afwisselend gebruikt hij bij zijn schuldbetuiging één, drie of zes kenmerken. Al gauw werd duidelijk in het onderzoek dat de proefpersonen vooral de schuldbetuiging met alle zes de eigenschappen als waardevol zagen. Maar wat zijn de zes punten?
De zes onmisbare punten voor als je sorry wil zeggen
Het perfecte excuus bestaat uit een aantal gedeeltes. Allereerst (1) laat je weten dat je spijt hebt. Vervolgens (2) leg je uit wát er precies fout ging. Als je dat hebt gedaan, (3) accepteer je je eigen verantwoordelijkheid. Dacht je dat je er dan bent? Fout. Nu (4) geef je aan dat je berouw hebt. Als vijfde punt (5) bied je aan om het goed te maken. Als allerlaatste (6) vraag je of de andere persoon je wil vergeven.
Dit zijn de twee allerbelangrijkste punten
De twee belangrijkste punten zijn die van je eigen verantwoordelijkheid nemen en het aanbieden om het goed te maken. De hele lijst hoef je dus niet perse af te gaan, als je die twee punten maar opneemt in het sorry zeggen. Leer jezelf aan de stappen te doorlopen bij het maken van excuses en je weet zeker dat de boosheid een stuk sneller weg is als je weer eens tijdens het gamen hebt gemist dat ze je mee vroeg naar haar moeders verjaardag de week erna.