Food & Drinks

Zijn kant-en-klaarmaaltijden écht zo ongezond?

Kant-en-klaarmaaltijd

We hebben ze allemaal wel eens gegeten: kant-en-klaarmaaltijden. Soms heb je even geen zin om te koken, of ben je bijvoorbeeld laat thuis uit je werk. Dan is zo'n maaltijd een goede uitkomst. Echter wordt er al jarenlang beweerd dat zo'n maaltijd ontzettend ongezond is. Maar is dat ook echt zo?

Zijn kant-en-klaarmaaltijden echt zo ongezond als wordt beweerd?

Om maar gelijk even met de deur in huis te vallen: ja. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel kant-en-klaarmaaltijden ongezonder zijn dan eigenlijk wordt beweerd. Zij onderzochten 224 verschillende bezorgmaaltijden van 15 verschillende diensten, en daar kwamen toch wel schokkende resultaten uit. Want maar acht van die ruim 200 maaltijden bleken, naar richtlijn van het voedingscentrum, gezond te zijn.
Daarin gaat het vooral om de hoeveelheid toegevoegde zout. Maaltijden bevatten gemiddeld 3 gram zout, terwijl dit volgens de gestelde richtlijnen maximaal 2 gram zout zou mogen zijn. Sommige bedrijven hadden zelfs maaltijden met gemiddeld 4 gram. Slechts twee aanbieders voldoen, weliswaar op het nippertje, aan de richtlijn.

Weinig groente

Het meest heikele punt is volgens de Consumentenbond echter de hoeveelheid groente, of eerder het gebrek daaraan, in de maaltijden. Maaltijden van ten minste de helft van de aanbieders komen gemiddeld niet aan de benodigde 150 gram groente, terwijl door de meesten wordt geclaimd dat ze voldoende of zelfs veel groente gebruiken. Daarnaast dient de aardappel in veel maaltijden als gezonde koolhydraatbron. Maar in de gevallen waar wordt gekozen voor granen, bevat het vaak witte rijst of pasta in plaats van een volkorenvariant.
Verschillende aanbieders hebben op hun eigen site inmiddels gereageerd op de aantijgingen. Zij beloven nu een meer transparantere houding naar de consument.