Other

Uit onderzoek blijkt: knappe mensen verdienen meer

knappe kop

Ben je gezegend met een knappe kop? Mooi, in dat geval is de kans groot dat ook je salarisstrookje er een stuk beter uit ziet dan dat van je collega’s. Uiteraard geldt dat niet voor alle beroepen, maar in veel gevallen belonen werkgevers je niet enkel op basis van je uitzonderlijke skills, maar ook je looks bepalen voor een deel je salaris.

Knappe kop, dan is je inkomen hoger

Het klinkt anno 2019 misschien als een achterhaald gegeven, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat een aantrekkelijke werknemer beter wordt beloond voor hetzelfde werk. Volgens de Universiteit van Texas kan dat verschil zelfs oplopen tot zo’n vier procent. Vergelijkbare onderzoeken van andere universiteiten komen overigens uit op een ander percentage. Zo heeft de Yale University berekent dat het verschil kan oplopen tot zo’n zeven procent en de Harvard University komt uit op maximaal twaalf procent.

Meer zelfvertrouwen

Minstens zo interessant is de verklaring waaróm je met een leuke kop meer euries ontvangt. Volgens een econoom van Harvard zijn er drie redenen aan te voeren voor het verschil in salaris. Zo zou een knappe verschijning gerelateerd zijn aan betere capaciteiten, hebben mensen met een mooi uiterlijk meer zelfvertrouwen en zou iemand die aantrekkelijk is, beschikken over betere sociale vaardigheden.
Zeker voor dat laatste argument valt wat te zeggen. Heb je een leuke kop dat is het leggen van contacten veel makkelijker. Mensen stappen nou eenmaal eerder op iemand af die er goed uitziet. Door die positieve ervaringen ga je inderdaad ook meer zelfvertrouwen uitstralen en wordt je sociaal vaardiger.

Proef op de som

Het argument dat knappe mensen beschikken over betere vaardigheden kan kloppen. De Universiteit van Georgia heeft in 1977 een onderzoek uitgevoerd onder 120 studenten. De opdracht was om elke student drie gesprekken via de telefoon te laten voeren met het andere geslacht, elk vijf minuten lang. De deelnemende studenten waren geselecteerd op basis van hun voorkomen zonder dat hun gesprekspartner hiervan af wist. Na afloopt bleek uit de beoordeling dat de aantrekkelijkste studenten eerder als gezellig en sociaal vaardig werden beoordeeld.

Niet zo knap? Dan ook geen date

Aan de andere kant blijkt ook het tegenovergestelde waar te zijn. Een onderzoek van de Yale University beschreef gedetailleerd hoe mannen met een laag zelfbeeld zichzelf opstelden in een gesprek met een vrouw. Door de negatieve ervaringen uit het verleden bleek men ervan uit te gaan dat een vrouw niet geïnteresseerd zou zijn. Dat bleek ook uit het gedrag. Het resultaat laat zich raden, de gesprekken verliepen ongemakkelijk waardoor de minder aantrekkelijke man met lege handen bleef staan.

Het kan wel: niet zo knap en toch goed verdienen

Toch zijn er uitzonderingen. Zo heb je alleen voordeel van je knappe kop als je ook inderdaad écht knap bent. ‘Een beetje knap zijn’ helpt in ieder geval niet. Dat ontdekte men tijdens een onderzoek van de London School of Economics in 2018. De lelijkste werknemers bleken zowaar meer te verdienen dan degenen die niet echt knap of lelijk waren. De verklaring hiervoor is dat de minst aantrekkelijke mensen juist door hun beperkte sociale vaardigheden tijd overhielden om andere kwaliteiten te ontwikkelen. Zo weet de minder aantrekkelijke man of vrouw juist welke vaardigheden nodig zijn voor een succesvolle carrière. En juist dat werd beloond met een hoger salaris.
Bron: Quest