Hoe graag je het ook wilt voorkomen, vroeg of laat krijg je te maken met een dunner wordende haardos. Vervelend, voor veel mannen is een weelderige haardos namelijk nog altijd essentieel. Hoe goed bedoel ook, opmerkingen dat juist veel kale(nde) mannen sexy zijn, doet niks af aan het euvel. In veel gevallen kan je er niks aan doen: kaal worden, is in veel gevallen juist genetisch bepaald. Wij zetten alles wat je moet weten over dit issue voor je op een rijtje.
Kaal worden versus haarverlies
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: kaal worden en haarverlies zijn twee verschillende dingen. Haarverlies duidt op het verliezen van haar door een bepaalde oorzaak. Dit kan natuurlijk gepaard gaan met mannelijke kaalheid, dat waar we niet aan kunnen ontsnappen. Maar dit kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld te veel stress, of door een bepaalde aandoening.
Haarverlies is dus een symptoom wat bij kaalheid hoort, maar kan ook los van mannelijke ouderdom staan. Haarverlies door een ziekte of stress kan in sommige gevallen verholpen worden. Kaalheid door ouder worden daarentegen, daar kun je helaas weinig aan doen.
Zo snel kan de kaalheid toeslaan
Kaal worden is een typische mannelijke kwaal. Vaak begint dit al als mannen de twintig zijn gepasseerd en dit proces vindt geleidelijk plaats. Gemiddeld genomen duurt het vanaf dat moment nog zo’n 15 à 25 jaar voor je echt helemaal kaal bent. Dat wil overigens niet zeggen dat dit voor alle mannen geldt, maar het grootste deel van de vijftigers zijn al behoorlijk kaal. In uitzonderlijke gevallen gaat het proces van kaal worden nog sneller en kan je zelfs in een tijdsbestek van zo’n vijf jaar al bijna helemaal kaal zijn.
De genetische factor
Ben je echt wanhopig bezig om het kaal worden te minimaliseren, dan hebben we slecht nieuws. Dat gaat je namelijk niet lukken. Vaak wordt kaalheid veroorzaakt doordat je lichaam gevoeliger wordt voor een bepaald hormoon: androgenen. Die behoren tot de groep sekshormonen. De snelheid waarmee je je hoofdhaar verliest is veelal erfelijk bepaald. Je kunt dus zonder schaamte je ouders de schuld geven. En buiten een haartransplantatie om, kan je er vrij weinig tegen doen. Het is en blijft een race tegen de klok.
Door stress sneller kaal?
Stress kan een rol spelen, maar in veel gevallen is stress niet verantwoordelijk voor permanent haarverlies. Of stress een rol speelt bij het versneld kaal worden is niet bekend. Stress kan wel zorgen voor ‘telogen effluvium’. Dat zorgt ervoor dat de groei van de haarzakjes wordt onderbroken. Het gevolg is haaruitval. In veel gevallen is dit slechts van tijdelijke aard.
Baart dit allemaal je zorgen? Geen stress. Dit is waarom je je kaalheid zou moeten omarmen.