Jean Todt, voormalig hoge pief van FIA en Ferrari, heeft zijn horlogecollectie van 111 horloges voor 31 miljoen euro verkocht. Todt, die een rijke carrière had in de autowereld, verzamelde in zijn leven veel horloges, voornamelijk van gerenommeerde merken als Audemars Piguet, Cartier, Patek Philippe en Rolex.
Todt’s verzameling bevatte ook persoonlijke speciaaltjes, zoals een prototype van Richard Mille uitgevoerd in saffier met een blauw krokodillenleren band. De horloges werden geveild door veilingshuis Christie’s in november 2022, met een opbrengst geschat op 32,3 miljoen euro. Uiteindelijk werd het bedrag 31 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer 280.000 euro per horloge. Hoewel Jean Todt misschien een kleine tegenvaller ondervindt van de minder dan verwachte opbrengst van de verkoop, blijft hij een invloedrijk persoon in de autowereld en een verzamelaar van een aantal zeer exclusieve horloges.
Jean Todt bezat horloges van verschillende bekende merken, zoals Asprey, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Chopard, Jaeger-LeCoultre, Girard-Perregaux, Hublot, IWC, Patek Philippe, Richard Mille, Rolex en TAG Heuer. Sommige horloges waren speciaal voor hem gemaakt, zoals het prototype RM 56-01 van Richard Mille, uitgevoerd in saffier met een bandje van blauw krokodillenleer.
Het is interessant om te zien dat de verzamelpassie van Jean Todt niet alleen beperkt was tot de autowereld. Zijn liefde voor horloges blijkt uit de verzameling die hij heeft opgebouwd en de hoge opbrengst die deze verzameling opbracht. Hoewel de collectie nu verkocht is, zullen de horloges Jean Todt voor altijd verbonden blijven aan zijn naam en zijn verzamelhistorie. In het licht van deze gebeurtenis, is het belangrijk om te erkennen ho veel verschillende kanten de horloge industrie heeft. Of je nu verzamelaar bent, of gewoon de tijd afleest op je iPhone: horloges blijven fascinerend.
Niet iedereen kan uit het niets piloot zijn. Om dat beroep uit te kunnen oefenen is jarenlange training vereist. Je moet een bepaald denkniveau hebben en een VWO diploma hebben met Wiskunde, Natuurkunde, Engels en Nederlands. Daarna moet je nog een strenge toelatingstest maken om toegelaten te worden tot de school om piloot te worden. Daarna moet je nog eens twee jaar de opleiding volgen en uiteindelijk voltooien. Om nog beter te worden is er een simulator in het leven geroepen. Zo'n simulator komt ook prima van pas bij andere beroepsgroepen. Wat dacht je van deze ultieme vrachtwagensimulator bijvoorbeeld?