Food & Drinks

Deze Japanse whisky soorten moet je ooit geproefd hebben

Japanse whisky

Natuurlijk houdt de echte whiskyliefhebber het op de ‘gewone’ Schotse soorten, maar heel af en toe kan het geen kwaad om een uitstapje te maken. Dan bedoelen we niet de Ierse of Belgische whiskysoorten, maar de Japanse whisky soorten. Nu kunnen we ons voorstellen dat je als ervaren whisky drinker toch een beetje je neus ophaalt als zo’n Japanner voor je neus staat, maar onderstaande variaties zijn absoluut de moeite waard.

Yamazaki 25

De 25 jaar oude Yamazaki is bijzonder zeldzaam doordat het de oudste whisky is die door Yamazaki is gebotteld. Dat verklaart de behoorlijk hoge prijs van 8000 euro, maar ook de smaak is verre van standaard. Bij de eerste slok weet je al deze whisky een langdurige rijping in sherry-vaten heeft ondergaan. Dat zijn overigens niet de eerste de beste vaten die Yamazaki hiervoor heeft gebruikt, ze zijn geselecteerd op leeftijd en kwaliteit. Het probleem is de beperkte  oplage. Dat doet uiteraard niets af aan de kwaliteit. Sterker nog, deze 25 jaar oude Yamazaki is in 2012 gebotteld en is door het Whisky Magazine uitgeroepen tot beste malt whisky van 2021. Je kan er dus zonder problemen mee thuis komen.

Akkeshi Sarorunkamuy

Japan heeft nog geen eeuwenoude traditie op het gebied van whisky’s en dus kunnen we ons nog laten verrassen door nieuwkomers. Deze producent is zo’n  nieuwkomer en is pas in 2016 begonnen met het maken van de godendrank. Daarmee rijst de vraag of je in zo’n korte periode ook iets fatsoenlijks kan voorschotelen. Blijkbaar is het antwoord op die vraag ja. Dat heeft vooral te maken met het klimaat waar het bedrijf staat, namelijk in het uiterste noorden van Japan op het eiland Hokkaido, waar het klimaat vergelijkbaar is met dat van Islay. Akkeshi Sarorunkamuy presteert het in ieder geval om een jonge, op sherryvaten gerijpte blend te presenteren. Deze Japanse whisky is aangenaam fruitig en blijft lang in de mond hangen wat zorgt voor een aangename ervaring. Houdt wel rekening met een alcoholpercentage van 55 procent en een prijskaartje wat 135 euro vermeld.

Nikka Taketsuru Pure Malt

Natuurlijk zou een selectie Japanse whisky’s niet compleet zijn zonder Nikka, de andere grote speler in de Japanse whiskymarkt Nikka bracht deze blended whisky uit in de herfst van 2020. Het is volledig samengesteld uit malt whisky’s, dus zonder grain whisky. Mocht je het willen weten: Yoichi en Miyagikyo leveren de twee malt whisky’s die zijn samengevoegd tot een wonderlijk aangename whisky. Met name de bijdrage van Yoichi zorgt voor een diepe rooksmaak door het geturfde mout. Daarnaast is de invloed van het sherryvat en de fruitige tonen van Miyagikyo duidelijk aanwezig. Het heeft in ieder geval geresulteerd in een prima whisky met een aangename balans en dito smaak.

Japanse whisky: Iwai Tradition Wine Cask Finish

Neem het jezelf vooral niet kwalijk als je van deze Japanse whisky nog nooit hebt gehoord. De Mars Shinshu-distilleerderij bevindt zich in de Japanse Zuidelijke Alpen en men weet ondertussen hoe men een echt goede whisky moet maken. Het merk Iwai produceert  voornamelijk betaalbare blends van malt- en graanwhisky welke een rijping in ex-bourbonvaten heeft ondergaan. Daarnaast is men ook niet vies van andere experimenten zoals een rijping in , sherry-, wijn- en sakura vaten. Die laatste bestaat overigens uit Japans kersenhout. De meest recente blend werd in 2021 gepresenteerd, namelijk de  2021 limited-edition Wine Cask Finish. Voor deze whisky werd de blend gerijpt in rode wijnvaten, afkomstig van hun eigen wijnmakerij. Daar is niks mis mee, het resulteert in elk geval in een aangename blend met duidelijk herkenbare tonen van rozijn, peer, honing, abrikoos en zoete vanille.

Akashi Single Malt Sherry Cask

Akashi produceert zowel blends als single malts, inclusief deze versie in een beperkte oplage. Mocht je bij voorkeur graag een Schotse, op  sherryvaten gerijpte whisky zoals de Macallan of de GlenDronach kunnen waarderen, dan zal je geen problemen hebben met Akashi Single Malt Sherry Cask. De whisky heeft twee rijpinsstadia ondergaan: vijf jaar in Pedro Ximenez-vaten, gevolgd door een finish in Oloroso-vaten. De twee verschillende soorten sherryhout geven de drank een complex smaakpalet waarin je een scala aan smaken kan ontdekken: van pruimen tot abrikoos en gekruide vanille.