Terwijl de huizenmarkt in Nederland onder druk staat en starters bijna niet aan een koopwoning kunnen komen, leiden de winsten van makelaars vaak tot afgrijzen. Zo wist een jonge makelaar genaamd Jake Knotman in Engeland een huis te kopen voor een vriendenprijs om deze vervolgens te verkopen voor het vijfvoudige. Dat klinkt als het verhaal van een ordinaire huismelker, maar niets is minder waar.
De jonge makelaar weet hoe hij winst moet pakken
De nu 24-jarige Jake Knotman begon op jonge leeftijd al interesse te tonen on onroerend goed. Het was dat ook logisch dat hij als 17-jarige de eerste stappen zette richting een carrière als projectontwikkelaar. Nadat hij de kneepjes van het vak had geleerd, kocht Knotman op 21-jarige leeftijd zijn eerste huis. Daar bleef het niet bij, al snel bouwde hij een klein eigen imperium op en inmiddels mag hij zichzelf eigenaar noemen van zeven woningen. Inmiddels staat hij op het punt om zijn volgende project succesvol af te ronden: het transformeren van een commercieel gebouw naar zeven kleinere kantoorruimtes.
Pand gekocht voor een habbekrats
Als je op zo’n jonge leeftijd al zoveel succes hebt, dan zijn de verhalen bijzonder interessant. Zo wist Jake Knotman ooit een vervallen huis met drie slaapkamers in Burnley te kopen voor slechts 10.000 Engelse ponden. Dat gaat uiteraard niet vanzelf, maar dankzij het netwerk wat hij in de loop der jaren had opgebouwd, wist hij zijn contacten bij de gemeente te gebruiken bij de aankoop. Het pand werd volledig opgeknapt en getransformeerd tot een bewoonbaar geheel. Momenteel verhuurt hij de kamers en heeft hij zo een stabiele inkomstenbron gegenereerd.
Bekijk hieronder hoe het pand er eerst uit zag:
Huurinkomsten zorgen voor een stabiele inkomstenbron
De inkomsten uit de verhuur van de kamers maakte het mogelijk om een ander pand aan te kopen. Een woning met vier slaapkamers kostte de jonge makelaar zo’n 55.000 GBP (65.000 euro). Met een investering van nog eens 17.000 GBP om de woning te renoveren, werd de woning getaxeerd op een slordige 90.000 GBP, zo’n 107.000 euro. Zo’n winst van 42.000 euro is leuk, maar volgens de jonge investeerder was er meer winst te behalen in de onroerend goed markt. Zo wist hij in 2019 er zelfs in om een complex van 10 appartementen te bouwen in het centrum van Manchester, wat volgens hem niets minder dan een ’grote prestatie’ was.
Bekijk hieronder hoe de woning van 10.000 pond er nu uitziet:
Fulltime ondernemer
Voor Jake Knotman is de ervaring die hij tot nu toe heeft opgedaan de basis voor meer succes. Dat hij al op jonge leeftijd fulltime ondernemer werd terwijl zijn vrienden nog zaten te zweten boven de studieboeken heeft ervoor gezorgd dat hij zonder noemenswaardige opleiding een levensstijl kan hanteren waar hij ooit van droomde.
“Van jongs af aan is het een droom geweest om de wereld rond te reizen en op jonge leeftijd kon ik dat doen. Zo ben ik verschillende keren in China en Hong Kong geweest, maar ook in Qatar, Singapore en Dubai”.
Rijk worden is niet de enige drive voor Jake Knotman
Het gaat wat Jake Knotman betreft niet alleen om het rijk worden of om vermogen op te bouwen. Eén van de bijzaken waar hij nog het meest trots op is, is het helpen van anderen. Zo helpt hij bij het huisvesten van daklozen om hen zo in staat te stellen hun leven weer een positieve wending te geven.
Naast het helpen van daklozen, zet de project ontwikkelaar zich ook in om anderen bewust te maken van de kansen die ze nu wellicht laten liggen. Zo heeft hij een podcast gemaakt om zijn kennis over onroerend goed te delen en is een gratis gids beschikbaar voor aspirant-ontwikkelaars. Ondanks die handreikingen gaat het wat Knotman betreft om het hebben van de juiste drive. Alleen met de juiste motivatie kun je slagen zo luidt zijn theorie.
Kennis, ervaring en visie
“Iedereen wil tegenwoordig vastgoedbelegger worden vanwege de hoge winsten. Niet iedereen is echter bereid om de tijd en moeite er in te steken om het voor elkaar te krijgen. Kennis, ervaring en de juiste visie zijn namelijk essentiële elementen die succes mogelijk maken.”
Knotman is niet de enige die slim in vastgoed investeert. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze woning in Haarlem?