Tegenwoordig weten we dat suiker meer kapot maakt dan dat het lief is. Natuurlijk is het goedje erg lekker en kan het (bijna) overal aan worden toegevoegd, maar te veel suiker is helaas niet goed voor het lichaam. Hoe zit dat eigenlijk met de suikers in fruit? Zijn deze fruitsuikers gezonder dan ‘normale’ suiker of zit daar helemaal geen verschil in?
Hoeveel suiker zit er in fruit?
Vaak vinden we suikers is snoepgoed, koeken en andere zoetmakers. Maar wat mensen vaak niet weten is dat er in fruit ook behoorlijk wat suiker zit. De vraag of suiker in fruit ‘dezelfde soort suiker’ is als de suiker in snoepgoed wordt dan ook erg vaak gesteld.
Zitten er dezelfde suikers in fruit als in snoep?
Het zit zo: je lichaam maakt geen onderscheid tussen het suiker in fruit en het suiker in snoep, koek of andere zoete versnaperingen. Fruitsuiker is dus ook niet gezonder dan al het andere suiker. Je lichaam verwerkt deze suikers bijna exact hetzelfde als de ‘normale’ suikers en haalt er dus ook dezelfde energie en voedingsstoffen (waaronder calorieën) uit. Hoe kan het dan dat fruit zo gezond is?
Fruit bevat veel andere gezonde voedingsstoffen
Dit betekent natuurlijk niet dat je net zo goed een zakje snoep naar binnen kunt werken als een appel. Naast suiker zitten er namelijk ook heel veel andere vitamines, mineralen en vezels die een stuk beter zijn voor je lichaam. Bovendien zorgen deze stoffen ervoor dat de opgenomen suikers goed worden verdeeld in je lichaam.
Is suiker uit fruit gezonder dan ‘normale’ suikers?
Conclusie: suiker uit fruit is niet gezonder dan ‘normale’ suikers. Wel worden de suikers uit fruit beter opgenomen door je lichaam. Dit komt doordat fruit veel andere goede voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, bevat. Je kunt dus gerust doorgaan met het eten van je appeltje.