Health

Hebben mannen het écht zwaarder met griep dan vrouwen?

mannen vrouwen griep

Vrouwen beschuldigen mannen er nogal eens van zich enorm aan te stellen bij een griep. Al beweren mannen vaak het tegenovergestelde, want 'wij hebben het echt zwaarder dan vrouwen tijdens een griep'. De waarheid? Die ligt ergens in het midden.

Verschil in griep tussen mannen en vrouwen

Er is veel discussie over de vraag of mannen de griep heftiger ondervinden dan vrouwen. Hoewel sommigen beweren dat mannen het zwaarder hebben tijdens een griepuitbraak, is er weinig bewijs om dit te ondersteunen.
Eén van de redenen waarom mannen zouden kunnen beweren de griep heftiger te ondervinden, is het feit dat mannen over het algemeen vaker last hebben van symptomen als hoofdpijn en lichamelijke pijn. Dit komt, omdat mannen meer last hebben van ontstekingen, wat leidt tot verhoogde pijn.
Aan de andere kant is er bewijs dat vrouwen een grotere kans hebben op complicaties tijdens een griepuitbraak. Vrouwen hebben namelijk een lager immuunsysteem hebben, wat betekent dat ze vatbaarder zijn voor infecties. Bovendien hebben vrouwen ook een grotere kans op longontsteking tijdens een griepuitbraak.

Andere reactie op vaccinatie

Er is ook bewijs dat mannen en vrouwen anders reageren op de griepvaccinatie. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een hoger niveau van antilichamen ontwikkelen na vaccinatie, wat betekent dat ze beter beschermd zijn tegen de griep.

Bestaat die ‘oh zo verschrikkelijke mannengriep’ nou echt?

In feite is het moeilijk om te zeggen of mannen of vrouwen de griep heftiger ondervinden. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, gezondheidstoestand en specifieke symptomen. Het is belangrijk om te realiseren dat iedereen de griep anders ervaart, ongeacht geslacht.

Voorkomen is beter dan genezen

In plaats van te speculeren over of mannen of vrouwen de griep heftiger vinden, is het belangrijk om te weten hoe de griep is te voorkomen en te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de handen met water en zeep en het hoesten en niezen aan de binnenkant van de elleboog
Bekijk hieronder 9 tips van het Rode Kruis die kunnen helpen bij het voorkomen van de griep:
  1. Haal wat vaker een doekje over deurknoppen, kranen en trapleuningen;
  2. Heb je kinderen? Maak dan het speelgoed regelmatig schoon en was de knuffels;
  3. Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Laat deuren op een kier zodat het aantal bacteriën afneemt;
  4. Zorg voor goede luchtcirculatie door één keer per dag tien minuten een raam of deur open te zetten;
  5. Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van een katoenen zakdoek en gooi deze na gebruik weg;
  6. Hoest en nies aan de binnenkant van je elleboog;
  7. Was je handen regelmatig;
  8. Vermijd direct contact met mensen die griep hebben;
  9. Raak je ogen, neus en mond niet aan met je vingers. Het virus verspreidt zich via deze weg;
  10. Verhoog je weerstand.