Dat het op 4 oktober dierendag is weten de meeste mensen wel. Maar dat het ook internationale dag van de taco’s is weten we niet. En dat is een schande. Deze Mexicaanse traktatie heeft zich de afgelopen jaren moeiteloos de Nederlandse eetwereld in gewerkt en daar zijn we blij mee. Daarom, ter ere van internationale dag van de taco: vijf recepten waarbij het water je in de mond zal lopen.
Internationale dag van de Taco’s
Een taco zelf is niet zo heel bijzonder. Een harde maïsenvelop en niet meer of minder. Althans, dat denken mensen vaak. Los van de keuze tussen harde- of zachte taco’s zijn er nog veel meer mogelijkheden voor deze Mexicaanse maaltijd. Het gaat er vooral om wat je er ín doet. Hier kun je eindeloos mee variëren. Vlees, vis, of vegetarisch, er zijn oneindig veel opties voor het vullen van je taco. Speciaal voor de internationale dag van de taco zetten wij vijf van de lekkerste opties voor je op een rijtje.
1. Mexicaanse taco’s uit de oven
We beginnen easy, maar zeker niet minder lekker. Dit recept is precies wat taco’s zo fijn maakt: het is ongelooflijk lekker en oh zo makkelijk om te maken. Maak een vulling van gehakt, kidneybonen, maïs, ui, rode peper en wat taco kruidenmix (kun je zelf maken, maar ook kopen bij je supermarkt op de hoek).
Eenmaal gevuld zet je de taco’s (met wat kaas eroverheen) in een schaal in de oven en binnen no time heb jij het ideale gerecht voor je vrijdagavond op tafel staan. Het complete recept vind je hier.
2. Taco’s met pulled kip en pickled ananas
Deze taco is iets ingewikkelder, maar dat mag best, op de internationale dag van de taco. Het lekkere hier aan is dat het niet de ‘standaard’ smaken heeft zoals het vorige gerecht. De smaken draaien hier vooral om de twist tussen spicy kip en frisse ananas. Het hele recept vind je hier.
3. Taco’s met gamba’s
Misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar niet minder lekker. Vul je taco’s (hard of zacht) met goed gekruide gamba’s, avocado, sla, paprika en een lekker fris yoghurtsausje. Er nog wat limoen overheen uitknijpen voor je de eerste hap neemt maakt het geheel helemaal af. Check hier het volledige recept.
4. Taco’s met bloemkool
Dat vegetarische taco’s niet onder doen aan de andere bewijst dit recept met een vulling van bloemkool. Door de rauwe bloemkool met kruiden op te bakken in de pan krijgt het niet alleen een lekkere smaak, de textuur is perfect voor in je taco. Kruid je hem pittig of meer mediterraans: helemaal aan jou. Dit is het complete recept.
5. Taco’s gevuld met chimichurri biefstuk
Chimichurri hoort niet thuis is een taco. Maar zo zijn er wel meer dingen te bedenken die niet samen horen, maar wel goed samen gaan. Het werkt, dus we doen het. Voor wie niet weet wat chimichurri is: het is een soort pesto maar dan op basis van koriander, afkomstig uit Zuid Amerika. De saus is bestemd voor op vlees en werkt daarom ook perfect in dit taco gerecht. Wil je weten hoe je het maakt, dat vind je hier.