Food & Drinks

Het is vandaag officieel ‘Ik haat koriander dag’

koriander

Misschien vind je het zelf heerlijk maar heeft je partner er niets mee. Het kan ook zijn dat, als jij bij een vriend gaat eten en hij voor je kookt, je meteen weer richting huis holt wanneer je het aantreft. We hebben het hier natuurlijk over koriander.

Koriander is niet voor iedereen

Over koriander zijn de meningen flink verdeeld. In het buitenland is dat minder, want de kruiden worden vaak gebruikt in gerechten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, Zuid-Oost Azië en het Middellandse Zeegebied. Hier in Nederland is er ook een groep mensen die het kruid gebruikt. Bijvoorbeeld met taco’s of in salades. Zo’n 5-20% procent van de Nederlanders is echter alles behalve fan van koriander. Zij vinden namelijk dat het kruid smaakt naar zeep. Dat is geen aanstelleritis, want het heeft namelijk te maken met een speciaal gen in de kruid.

Waarom smaakt koriander naar zeep?

Het gen dat ervoor zorgt dat de één koriander heerlijk vindt en de ander vreselijk, heet OR6A2. Sommige mensen hebben dat gen dubbel. Als gevolg daarvan is er één stof waar ze minder goed tegen kunnen. Die stof heet aldehyde en vind je in zeep én koriander. De vergelijking met zeep klopt dus en mensen die niets van het kruid moeten weten hebben er dus een ‘echte’, wetenschappelijke reden voor. Heb jij echter geen dubbele portie van het OR6A2 gen dat je met je meedraagt, dan kan het alsnog een beetje overdreven overkomen van je vrienden of partner. Speciaal voor hén is er nu echter meer erkenning. Vandaag is het namelijk de zogeheten ‘Ik Haat Koriander Dag’.

‘I Hate Coriander Day’

De afkeer van koriander is een hele beweging geworden. De Nationale dag kan rekenen op duizenden likes op Facebook en online is er ook een heuse webshop in het leven geroepen. Er worden zelfs t-shirt verkocht op de site van I Hate Coriander met teksten zoals ”If coriander was a year it would be 2020”. Goed, misschien is het vandaag dus een geschikte dag om een pasta met rozemarijn te maken om juist iets anders te koken dan een koriander-gerecht.