Het mooie aan onze hoofdstad is dat restaurants, barretjes en allerlei andere zaken als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit zorgt ervoor dat je nooit overal geweest kun zijn. Maar om je een stukje de goede richting in te helpen testen wij regelmatig wat spots voor jou. Drie horeca zaken die ons onlangs zijn opgevallen zijn De Tulp, Bo Nam en Alex + Pinard. Drie totaal verschillende zaken, maar allen met hun eigen flair en karakter.
De Tulp
We trappen af met een bijzonder vrolijk concept op het Marie Heineken plein; De Tulp. Zodra je deze zaak binnen stapt ben je vergeten dat het buiten zo koud is. Je bent namelijk omringt door tropische planten en bomen en je merkt dat de Zuid Amerikaanse vibe al snel vat op je krijgt.
Naast dat je hier terecht kunt voor allerlei speciaal bieren, wijnen en overheerlijke cocktails, heeft De Tulp sinds kort een vernieuwde lunchkaart – die er zeker mag zijn! Denk aan gezonde gerechten met veel fruit, vis en tropische verassingen. Neem bijvoorbeeld een Wasabeach; sushi met krab en wasabi, springrolls en ingelegde rettich of ga voor de Brazilian Bowl; een Acaï bowl met verschillende bessen, granola en banaan.
Na vijven kun je de dinerkaart er rustig bij pakken want vanaf 17:15 kunnen er allerlei overheerlijke planken besteld worden. Wat kun jij je hierbij voorstellen? Nou eigenlijk heel simpel, allemaal verfijnde gerechtjes die elkaar complimenteren – geserveerd op een plank. Denk bijvoorbeeld aan nacho’s, sticky ribs en mixed chicken op plank 4 of steak tartaar, pulled pork en bitterballen op plank 6.
Bo Nam
We stappen uit de tram op de Prinsengracht, hartje Amsterdam. We slenteren wat door de zijstraten van het Leidseplein en zien daar plots een restaurant was afsteekt bij de rest. Bij dit restaurant op de Lange Leidsedwarsstraat hangt namelijk geen “pizza voor 5 euro-bord” buiten en het restaurant ziet er tevens stijlvol en uitnodigend uit.
Bo Nam is een Asian Bistro concept, wat de Vietnamese keuken in Amsterdam sinds 2016 op een hele andere manier op de kaart heeft gezet. In een rustgevende doch stijlvolle ambiance proeven we de Vietnamese sferen, zonder ook nog maar een hap te hebben gegeten of een slok van ons gingerbeer te hebben genomen.
Je kunt voor een 4-of 6 gangen surprise menu gaan, maar omdat wij ook wel heel benieuwd zijn hoe de kaart eruit ziet, besluiten we in etappes zelf wat gerechtjes te bestellen. De kaart staat vol lekkers, dus laten we ons adviseren door de vriendelijke bediening. Ik wijs de Grilled Squid aan en mijn vriendin kiest eveneens twee vis varianten, de Sashimi Bo Nam en de Spring Rolls Tuna. Niet alleen de opmaak van de gerechten zijn geweldig, ook de smaak overtreft onze verwachtingen.
Na een korte break besluiten we richting het hoofdgerecht te gaan. Opnieuw gaan we voor verschillende gerechten die elkaar complimenteren. Ditmaal grote gefrituurde garnalen met de naam Mekong Prawns, een geweldig mooie Lobster met Hennesey cognac saus (een echte aanrader!) en als side dish gefrituurde rijst. Het fijne aan al deze gerechtjes, is dat je deze gemakkelijk kunt delen – iets wat zeker als je met je meisje bent wel zo gezellig is.
Alex + Pinard
Een compleet andere hotspot, maar zeker zo verassend is Alex + Pinard. Deze wijnbaar is nog geen drie maanden open, maar geldt nu al als een verrijking voor de Dapperbuurt. Liefhebbers van goede wijnen zijn hier aan het goede adres, want man man man wat hebben wij genoten.
Op een donderdagavond wandelen we een gezellig drukke bar binnen. Omdat we beiden direct uit het werk komen, besluiten we niet direct op een lege maag los te gaan. We vragen om de kaart en zouden ons graag laten verrassen op het gebied van pairing van de wijnen, iets wat ik wel vaker doe.
We beginnen met een Champagne Brut, Collet, waar we uiteraard vier heerlijke oesters bij bestellen. De hammen die aan de bar hangen, lokken ons al vanaf binnenkomst dus besluiten we deze te bestellen. Schitterende Jamon Iberico en Cecina de Leon + parmezaan vullen onze tafel, tezamen met “Rue de la Soif” Sauvignon Blanc, Brendan Tracey uit de Loire.
Een geweldige combinatie van heerlijke gerechten en dranken, maar dit zet nog niet echt zoden aan de dijk, dus besluiten we een hoofdgerecht te bestellen. We besluiten voor de Coq au Riesling en Confit de canard burger te gaan en dit mogelijk te sharen. Inmiddels zijn we overgegaan op een rode “Les Terrasses” Chinon, Cabernet Franc wijn, die perfect bij het eten past.
Alex + Pinard mag met recht het nieuwe pareltje van de Dapperstraat genoemd worden en belooft met zijn grote terras ook zeker in de zomer een aanwinst te zijn voor de buurt.