Helaas dealen we er allemaal wel eens mee: een intense hoofdpijn in de ochtend. De een natuurlijk meer dan de ander, maar dat neemt niet weg dat het niet net zo vervelend is. Te veel hoofdpijn kan zorgen voor mindere prestaties op werk, school en zelfs in je sociale leven. Het is dus belangrijk om dit probleem bij de kern aan te pakken.
1. Slaap voldoende
Een tip die natuurlijk voor zichzelf spreekt. Voldoende slaap is namelijk belangrijk voor alle processen in je lichaam. Je lichaam heeft tussen de 7 a 8 uur slaap nodig om ‘goed’ te kunnen functioneren. Mocht je aanzienlijk minder slapen dan komt je lichaam in een soort van paniekmodus terecht en komen je vecht-of-vluchthormonen vrij. Die hormonen zorgen er vervolgens voor dat je hartslag versnelt en je bloeddruk hoger wordt. Dit zijn dingen die volgens dr. Salvatore Napoli van het New England Center of Neurology een aanleiding zijn van het ervaren van een intense hoofdpijn.
Mocht dit nou niet voor je werken neem dan een paracetamol of een ibuprofen. Dat zal de pijn voor een tijdje stillen en anders kan je altijd nog een powernap van zo’n 20 minuten inlassen. Langer dan 20 a 30 minuten zorgt voor een heftigere hoofdpijn en verstoord je slaappatroon, pas daar dus voor op!
2. Slaap niet te veel
Je zou denken dat ‘uitslapen’ er juist voor zorgt dat we rustiger en chiller ontwaken, maar niks is minder waar! Zodra we meer dan negen uur slapen dan maakt ons lichaam minder serotonine aan. Een tekort aan serotine zorgt volgens Dr. Napoli voor een vermindering aan bloedtoevoer richting de hersenen, waardoor je al sneller hoofdpijn in de ochtend ervaart. Zo’n hoofdpijn komt dus vaak voor zodra we in het weekend lekker lang willen uitslapen. Probeer dus ook tijdens deze dagen aan je dagelijkse dosis slaap van 7 a 8 uur te komen.
3. Houdt je endorfine niveau op peil
Je hebt waarschijnlijk wel vaker van het woord endorfine gehoord. Dit is namelijk je ‘feel-good hormoon’ en zoals je al kan raden is deze in de ochtend ontzettend laag! Dit kan leiden tot het ervaren van migraine, maar een endorfine tekort kan ook zorgen voor een tekort aan serotonine en dat zorgt dan weer voor hoofdpijn.
Hoe je dit nou het beste tegen kan gaan? Je zal het misschien niet heel leuk vinden, maarja je wordt er wel weer fit van en zo raak je die dad bod ook nog eens kwijt! Door het plannen van een early morning workout ben jij namelijk zo van je hoofdpijn af. Sporten heeft een ontzettend positieve bijdrage aan de afgifte van endorfine en zo krijg je dat niveau weer keurig op peil.
4. Slaapapneu verhelpen
Tja, de meeste mannen van ons hebben hier wel last van ‘snurken.’ Snurken kan ervoor zorgen dat je de zogeheten slaapaandoening ‘slaapapneu‘ ontwikkelt. Deze aandoening kan er voor zorgen dat je een paar seconde geen adem haalt en dit vermindert de toevoer van zuurstof naar de hersenen. Een tekort aan zuurstof in het brein zorgt voor verwijde bloedvaten en hierdoor kan je een flinke pijn ervaren.
Mocht je dus echt intense hoofdpijn ervaren en het gevoel hebben dat je lijd aan slaapapneu, dan zou het geen gek idee zijn om een afspraak bij de huisarts te maken. Je huisarts kan je namelijk van deze aandoening af helpen.
5. Koffie drinken
Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt! Als jij veel koffie drinkt doe je dit waarschijnlijk op vaste tijden. Je neemt dan een regelmatige dosis van de lichte drug cafeïne naar binnen en dit stimuleert je zenuwstelsel. Mocht je dus bijvoorbeeld uitslapen in het weekend dan merkt je lichaam op dat het niet op de vaste tijden cafeïne naar binnen krijgt. Dit kan dan in hoofdpijn in de ochtend resulteren.
Krijg je dus hoofdpijn in de ochtend van te weinig koffie, zorg dan dat je gewoon een bakkie drinkt en dan is je hoofdpijn binnen no-time weg. Wil je van je koffieverslaving af? Zorg dan dat je dit met kleine stapjes doet en niet cold turkey, aangezien je dan nog meer hoofdpijn zult ervaren.