Piekfijn design
Zonder te overdrijven durven we wel te stellen dat Apple het begrip design tot een kunst heeft verheven. Nagenoeg alle producten zijn bijzonder mooi ontworpen en dat geldt ook voor het hoofdkantoor. Uiteraard mogen de Applestores er ook zijn, kijk maar naar de wereldberoemde Applestore in de Big Apple (New York). Ook het Amsterdamse filiaal is een en al schoonheid, maar ook dat verbleekt toch wel bij het zien van het in 2017 geopende hoofdkantoor.
Mag wat kosten
Het hoofdkantoor – Apple Park – is in alle opzichten bijzonder. De details geven je in ieder geval een duidelijke indruk van de omvang. Zo staat het op een flinke lap grond, namelijk op zo’n 176 hectare en omvat het maar liefst 2.8 miljoen vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen. Kosten nog moeite zijn gespaard om het geheel te realiseren. Apple moest wel diep in de buidel tasten om het te realiseren. Het totale kostenplaatje is namelijk dik 5 miljard dollar. In totaal heeft het acht jaar geduurd voordat het betrokken kom worden.
Groen, groener, groenst
Natuurlijk heeft Apple goed nagedacht over wat men nu eigenlijk wil bereiken met deze ultramoderne werkplek. In alles is de visie van Mr. Apple – Steve Jobs – duidelijk zichtbaar. Zo is het niet alleen indrukwekkend wat betreft de omvang, maar is het ook nog eens bijzonder natuurvriendelijk. Dat had de oprichter van Apple ook voor ogen: het moest eerder een toevluchtsoord zijn dan een werkplek en dat is goed gelukt. Bij het bekijken van de foto’s krijg je al zin om er te mogen werken.
De natuur neemt dus een belangrijke plaats in en dat komt duidelijk tot uitdrukking als in eenmaal in het gebouw bent. Zo is 80 procent van de ruimte gevuld met bomen en planten, bovendien is er een echte boomgaard waar het fruit wordt gekweekt dat vervolgens in het bedrijfsrestaurant kan worden genuttigd. Het gebouw is tevens voorzien van zonnepanelen zodat 75 procent van het energieverbruik bestaat uit duurzame energie. Ook is er op een andere manier aandacht voor de omgeving. Gezien de locatie is het niet ondenkbaar dat er af en toe een aardbeving plaatsvindt. Ook daar is aan gedacht en dus is het gebouw bestand tegen aardig wat schokken van Moeder Natuur. Kortom, als je er eenmaal werkt, zal je weinig merken van een aardbeving.
Waarom is het hoofdkantoor van Apple zo duur?
Je zal wellicht de vraag stellen waarom een bedrijfsgebouw in hemelsnaam zo’n 5 miljard dollar moet kosten. Dat kan best wat goedkoper toch? Goede vraag, maar als Apple iets maakt, is het bijzonder en dat gaat ook op voor dit gebouw. Voor het hoofdkantoor is namelijk gebruik gemaakt van een circulair ontwerp. Kortom, het gebruikte materiaal is gebogen en dat loopt aardig in de kosten. Het is zeg maar, geen materiaal wat je bij de eerste de beste bouwmarkt gaat aanschaffen. De omtrek van het hele gebouw bedraagt zo’n 1500 meter en dus leg je nogal wat meters af als je te voet van A naar B moet gaan. Dat doen ze dus niet. Medewerkers verplaatsen zich met speciale vervoersmiddelen zoals bussen en fietsen.
Personeel op nummer #1
Nu is een modern kantoor leuk, maar als goede werkgever wil je ook goed voor je personeel zorgen. Wat dat betreft zit je bij Apple goed. Het hoofdkantoor biedt namelijk naast de vele werkplekken ook voldoende ontspanningsmogelijkheden. Zo zijn er maar liefst zeven cafés en een waanzinnig mooie fitnessruimte. Je kan dus feitelijk tussen de bedrijven door je volledige fitnessprogramma afwerken en weer superfit aantreden voor de resterende werktijd. Voor nog meer ontspanning kan je ook terecht in het Steve Jobs theater waar je samen met 999 andere medewerkers kan genieten van topentertainment. Mocht je als Apple medewerker onverwacht ziek worden, dan is dat ook geen punt: er is een speciale zorgkliniek waar je de beste medische hulp kan krijgen die mogelijk is. Op de foto’s kan je in ieder geval goed zien hoe het er van binnen uit ziet.