Food & Drinks

Dit is de wetenschap achter de onverzadigbare honger als je dronken bent

Onverzadigbare honger als je dronken bent

De meesten kunnen er wel over meepraten. In plaats van na een avondje stappen direct naar bed te gaan, toch nog even de plaatselijke Turk of andere junkfood-tent opzoeken. Niet alleen is het lekker, ook denk je er misschien nog wel je ontbijtje mee over te kunnen slaan. Er zijn natuurlijk diverse redenen te noemen voor die onverzadigbare honger als je dronken bent. Toch is er ook gewoon nog een écht logische verklaring.

De wetenschap is namelijk met nieuw onderzoek op de proppen gekomen. Eentje die verklaart waarom jouw maag tijdens een avondje stappen net zo leeg aan begint te voelen als je portemonnee.

Experiment

Een team van wetenschappers van het Francis Crick Institute in Londen, ontrafelden het mysterie van zuipfestijnen en onbedwingbare verlangens naar voedsel. Dit kregen zij voor elkaar door muizen en hun hersenactiviteit te bestuderen wanneer ze worden ‘getrakteerd’ op een sterke drank.

In wat zij ‘een alcoholisch weekend-experiment’ noemden, werden muizen drie dagen op rij geïnjecteerd met alcohol of water. De hoeveelheid ethanol (alcohol) die werd verstrekt, was evenredig met wat mensen in een gewoon weekend zouden drinken. De resultaten toonden aan dat de muizen met drank in hun systeem opmerkelijk meer eetlust kregen. Bovendien was dit onafhankelijk van het geslacht en de honger steeg zelfs meer en meer in de ochtenduren.

Vreetzucht als je dronken bent

Het blijkt dat hoewel alcohol calorie-dichte voedingsstoffen bevat, het lichaam ze niet kan opslaan. Het bijgevolg hiervan is dat de hersenen ze niet herkennen als een eetlustremmer, zoals dit normaal gesproken wel het geval is als je ander type of hoeveelheid aan calorieën consumeert.

De onderzoekers ontdekten dat de specifieke groep neuronen (hersencellen) die verantwoordelijk is voor de regulatie van eetimpulsen wordt gestimuleerd door zowel honger als alcohol. Dit betekent dat hoe meer drank er in onze bloedbaan terechtkomt, hoe sneller ethanol de hersenen signaleert om de zogeheten uithongerings-modus te activeren. Het alarm voedt dus onze eetlust. Wat resulteert in een tijdelijk onverzadigbare vreetkick.

Watch on YouTube

Met andere woorden kunnen de vreetzakken opgelucht ademhalen. De wetenschap toont maar weer eens aan dat ons handelen helemaal niet zo gek is. Zij die ieder weekend dus een vette kapsalon naar binnen beuken zijn slechts slaaf van de werking van het lichaam geworden.

Een goede reden voor hen die steevast worden aangesproken op hun zelfbeheersing of -respect. Onze hersenen leggen simpelweg zelf de verbinding tussen alcohol en de drang naar eten. Al ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk ten alle tijden als eerste bij de keuze om een nachtje door te halen en te zuipen.