Veel afvallers
Het percentage van de kandidaten die afvallen voor de opleiding tot piloot ligt rond de 85 procent. Dat betekent dus dat negen op de tien mensen het niet redden om piloot te worden. Als de student met zijn achttiende begint aan de vliegopleiding, heeft deze twee jaar lang de tijd om de cockpit van het vliegtuig tot in de details uit zijn hoofd te leren. Na het succesvol afronden van de opleiding, ontvangt de jonge piloot zijn eerste vliegbrevet. Dit is een soort rijbewijs voor piloten. Daarna stappen de piloten in kleine vliegtuigen, om hun ervaring op te kunnen doen in de praktijk.
Torenhoge studieschuld
Het behalen van een vliegbrevet komt met een torenhoge studieschuld. De aspirant-piloten hebben namelijk een studieschuld van wel ruim 150.000 euro. Dit is véél meer dan een gemiddelde HBO- of WO-opleiding van vier jaar. Er kunnen zelfs nog extra kosten gerekend worden afhankelijk van welke luchtvaartmaatschappij de opleiding aanbiedt.
Wat is het salaris van een piloot in Nederland anno 2023?
Maar wat verdient een piloot dan eigenlijk? Het salaris kan verschillen per maatschappij, de verantwoordelijkheid en de ervaring. Volgens de Nationale Beroepengids kan een beginnende piloot een netto maandsalaris verwachten tussen de 3.200 euro en 4.500 euro bij een 40-urige werkweek. Door het maken van vlieguren en het behalen van examens kan een piloot doorgroeien in zijn vak. Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen zit een piloot bij een goede maatschappij en kan deze na het doorgroeien tot wel 19.200 euro bruto per maand verdienen. Een ervaren gezagvoerder kan bij sommige maatschappijen tot ongeveer 250.000 euro per jaar verdienen. Het blijft allemaal afhankelijk van de rang en functie.
Het gemiddelde salaris van een ervaren piloot ligt rond de 11.200 euro bruto per maand, wat neerkomt op zo’n 145.150 euro per jaar. Dit is een bovengemiddeld salaris, maar daar staat wel tegenover dat piloten een grote verantwoordelijkheid hebben. Ze moeten ervoor zorgen dat hun passagiers veilig van A naar B worden gebracht. Dat is natuurlijk niet niks.
Meer lezen over salarissen van bepaalde beroepen? Check dan hier het gemiddelde salaris bij de politie.