De komst van de oorlog in Oekraïne heeft er mede voor gezorgd dat er een economische recessie in opkomst is. De energie- en gasprijzen schieten door het dak door de sancties die het Westen in heeft gevoerd tegen het Rusland van Poetin. Dat zijn echter niet de enige grote ontwikkelingen die plaatsvinden door de Oekraïneoorlog. Door de oorlog is Nederland met een kritischere houding gaan kijken naar het functioneren van het eigen leger. Dit is één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, fase van het Nederlandse leger sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe sterk is het Nederlandse leger? Is onze krijgsmacht in staat om het vaderland te kunnen verdedigen?
Veel vertraging
Het Nederlandse leger is minder goed dan over het algemeen wordt gedacht. Vele projecten die worden geïntroduceerd en moeten worden uitgewerkt, hebben grote vertragingen en zijn vele jaren later klaar. In totaal zijn er 109 projecten die meer dan 25 miljoen euro zouden moeten kosten. Er wordt nu voorspeld dat 19 van deze projecten meer dan 6 jaar later klaar zijn en 7 van deze projecten zelfs meer dan 10 jaar later klaar zullen zijn. Om een voorbeeld te geven van één van die vertragingen; in 2017 was het de bedoeling om uiterlijk in 2020 bepaalde mortieren te hebben vervangen. Echter, deze mortieren werden pas in 2021 besteld. Door de oplopende productietijden en de lange levertijden kunnen deze waarschijnlijk pas in 2023 worden gebruikt. Dat terwijl dit belangrijke wapens zijn voor het Nederlandse leger.
Kazernes zijn verouderd
Als men kijkt naar hoe sterk het Nederlandse leger op het gebied van haar kazernes is, dan valt te constateren dat de kazernes in Nederland niet in al te beste staat zijn. Vanuit een adviesgroep is er aan het Nederlandse leger geadviseerd om rond de 40 procent van al het vastgoed te verkopen, zodat de rest van het vastgoed op een grondige wijze kan worden gerenoveerd. In totaal is de Defensie van Nederland in het bezit van 11.000 gebouwen.
Veel tekorten
Hoe sterk is het Nederlandse leger als men kijkt naar voertuigen? Er is een groot tekort aan voertuigen. Op dit moment is het voor het Nederlandse leger niet eenvoudig om op een efficiënte manier bij de Oostgrens te komen, mocht dit nodig zijn. De diepladers die het Nederlandse leger eigenlijk zou moeten hebben, zitten nog in de productiefase. Een aantal kunnen er aan het einde van dit jaar worden verwacht. In totaal zijn er 70 besteld, maar we hebben er 200 nodig. Dit tekort is niet zomaar opgelost. Hetzelfde geldt voor het tekort aan munitie. Er is te weinig munitie om ons land en de bondgenoten van het Nederlandse leger goed te kunnen beschermen. De prijzen van munitie stijgen alleen maar, waardoor er meer budget moet worden vrijgehouden om dit tekort te kunnen doen verdwijnen. Dit gaat nog vele jaren duren. Dit zijn helaas geen voorbeelden van de enige tekorten van het Nederlandse Leger. Zo heeft de Defensie van Nederland, net zoals alle andere werkgevers in ons land, veel problemen met het vinden van personeel. Er kan worden gesproken van een groot personeelstekort. In totaal staan er ongeveer 9.000 vacatures open bij het Nederlandse leger. Dat op een totaal personeelsbestand van ruim 40.000 functies.
Hoe sterk is het Nederlandse leger ten opzichte van andere landen?
Hoe sterk is het Nederlandse leger ten opzichte van andere landen? Volgens de ‘2022 Military Strength Ranking’, een lijst waar de sterkste legers van de wereld worden geordend, heeft de Verenigde Staten dit jaar de beschikking tot het allersterkste leger van de Wereld. Rusland en daaropvolgend China volgen de Amerikanen in deze lijst. Het Nederlandse leger staat op een 37e plek in de ranglijst, net na de Verenigde Arabische Emiraten. In vergelijking tot onze zuiderburen België doen we het een stuk beter. België staat namelijk op een 69e plek.