Koffie, een bakkie pleur of het zwarte goud – er zijn tal van benamingen voor dit heerlijke zwarte brouwsel. Je staat er mee op én sommige gaan er zelfs mee naar bed. Al is dat laatste met het oog op je nachtrust niet heel erg verstandig. De dag beginnen met een kop koffie is is daarentegen een heerlijke aftrap van de dag. Maar hoe laat moet je koffie drinken om het beste effect te krijgen? Wij zochten het uit.
Hoe laat je koffie drinkt heeft invloed op de kick die je ervan krijgt. Er bestaat namelijk zoiets als het ‘ideale koffie-moment’. Diëtist Tracy Lockwood Beckerman vertelt in een interview met The Huffington Post over dit fenomeen: “Er zijn wat onderzoeken die aantonen dat het geen goed idee is om meteen koffie te drinken nadat je bent opgestaan. Zo kan het je bijvoorbeeld extra nerveus maken.”
De Amerikaanse diëtist stelt voor om een uurtje of twee te wachten voordat je je koffie-apparaat aan het werk zet. Op welk tijdstip je koffie moet drinken, is dus afhankelijk van het tijdstip dat je opstaat. En daar valt wat voor te zeggen vertelt slaapexpert Annelies Smolders aan het Belgische HLN. “Als je wekker afgaat, staat je biologische klok in de startblokken. Je lichaam maakt actieve hormonen, daghormonen en stresshormonen aan. Oftewel; cortisol”, vertelt Smolders. “Je lichaam produceert cortisol niet constant, dat gaat in golven. Vooral in de ochtend maakt je lichaam dat aan om wakker te worden. Als je op datzelfde moment koffie drinkt, ga je dit ‘wakker worden’-systeem een soort van verwennen.”
Als je dit elke dag herhaalt, raakt je lichaam gewent aan koffie en na verloop van tijd werkt het cortisol-systeem niet meer. Daarom is het beter om te wachten tot je een dipje hebt en de cortisol-productie van nature lager ligt. Hoe laat je dan koffie tot je moet nemen? “Rond 9 à 10 uur”, vertelt Smolders. “Dan heeft een eerste kop een veel groter effect en dan krijg je een flinke energieboost. Zo ga je binnen de kortste keren als een jekko. En niet alleen qua energie, koffie kan namelijk ook helpen bij het afvallen.
In de wereld van rijkdom zijn er altijd mensen die de grenzen opzoeken. Sommigen gaan een stapje verder en gaan over de grenzen heen. Een opmerkelijk verhaal is dat van een man die zich 30 jaar lang voordeed als een Saoedische prins en zo miljoenen euro's verdiende. Anthony Gignac wordt ook wel de nep prins genoemd. Hij wist investeerders te misleiden en leidde een leven vol luxe.