Het was hot topic: de relatiebreuk tussen Sylvie Meis en miljonair Wim Beelen. Daarop was kritiek alom, want moet Sylvie niet eens van de miljonairs af? Hoe dan ook, het einde van hun relatie stelt maar weer eens de vraag hoe belangrijk het inkomen in de zoektocht naar een partner is. Wij hebben het verlossende antwoord.
Hoe belangrijk is je inkomen in de zoektocht naar de liefde?
Zoals logisch, bepaalt je inkomen je leefstijl. Als je meer verdient, leef je simpelweg naar hogere standaarden. Niks geks aan. Maar dat kan dan wel weer problemen opleveren in de zoektocht naar een partner. Zo zagen we dat ook een beetje bij Sylvie en Wim, die na een halfjaar hun relatie beëindigden, maar dat kwam dan vooral weer omdat hun twee werelden totaal niet overeen kwamen. Want met een geschat vermogen van € 17 miljoen hoeft Sylvie zelf ook niet bepaald op de kleintjes te letten. Enfin, Sylvie wordt door de mensen op social media vriendelijk maar dwingend verzocht misschien een keer haar partners in andere lagen van de samenleving te zoeken.
Dat is dan weer makkelijker gezegd dan gedaan, want hoewel niet het belangrijkste, spelen financiën wel degelijk een rol in deze zoektocht. Volgens relatiepsycholoog Liselotte Visser is dat niet meer dan logisch. In een interview met RTL Nieuws legt ze uit dat je, al dan niet onbewust, toch op zoek gaat naar iemand die er een zelfde levensstijl op nahoudt.
Wrijving
Toch kan de combinatie inkomen en liefde wrijving veroorzaken. De relatiepsycholoog vertelt dat dat vooral komt bij 50+ mannen, die vanuit vroeger het idee hebben het gezin te moeten dragen, en niet vinden dat een vrouw meer hoort te verdienen. Volgens Visser komt dat door een soort minderwaardigheidscomplex, die ontstaat als de ander meer verdient. Bij jongere mannen speelt dit al minder, overigens. Hierbij speelt ook mee dat veel partners die minder verdienen zich regelmatig ongemakkelijk als hun partner met een hoger inkomen steeds voor de hogere uitgaven wil of moet betalen. “Minder verdienende partners denken vaak veel moeilijker over hun partner te laten betalen omdat ze daar geen misbruik van willen maken.”
Geen doorslaggevende factor
Maar er wordt benadrukt dat inkomen niet de belangrijkste factor is als het gaat om het zoeken naar een partner. Een duurzame relatie hangt vaak samen met hetzelfde IQ, dezelfde normen en waarden en dezelfde interesses. Ook hoe je elkaar aanvoelt in bed – niet geheel onbelangrijk – speelt hier een belangrijke rol bij.
Toch is er volgens de psychologe niks mis met een zogenoemd wensenlijstje, je kunt het vergelijken met een soort zwak voor bepaalde uiterlijke kenmerken.