Netflix kennen we allemaal, maar ken je ook het verhaal achter de Amerikaanse streamingdienst? Yup, dat dachten we al. Dat zal je hoogstwaarschijnlijk niet weten, maar dat is niet erg! Wij brengen je namelijk graag op de hoogte om welke hilarische reden Netflix is ontstaan.
Hoe is Netflix ontstaan?
Het is een vraag waar we niet zo snel bij stilstaan. Netflix is inmiddels zo geïntegreerd in ons leven dat we het als iets vanzelfsprekend aanschouwen. Toch had één moment in 1997 ervoor kunnen zorgen dat wij momenteel helemaal niet zouden genieten van al het moois dat Netflix te bieden heeft. In dat jaar waren er nog geen streamingdiensten waarbij je online films kon kijken. Mocht je een film willen zien dan moest je deze kopen, huren of in de bioscoop zien.
De beste man Reed Hasting had de film Apollo 13 gehuurd bij een lokale videotheek. Helaas was hij wederom te laat met het inleveren van de film, waardoor hij een fikse boete van 40 dollar moest betalen. De meest succesvolle bedrijven zijn begonnen door een zeer toevallig incidentje en zo ook voor Netflix. Reed bedacht zich namelijk dat het allemaal veel makkelijker zou moeten kunnen. Waarom helemaal ergens naar toe gaan om een film te huren, deze vervolgens thuis te kijken en daarna weer terug te brengen naar de videotheek? Juist, dat is veel werk en zo besloot hij samen met Marc Raldolph een online systeem te maken: Netflix.
Lancering Netflix
Reed Hasting en Marc Raldolph verdienen het wel om als het gouden duo te worden omschreven. Samen begonnen zij al hun ideeën voor het online systeem uit te werken en op 14 april 1998 was het moment eindelijk daar: Netflix werd gelanceerd. Op dat moment had de website 925 video’s in de aanbieding en werkte er ook al 30 mensen voor het bedrijf. Vanaf toen ging het eigenlijk al direct goed met Netflix. Het aanbod werd steeds groter en binnen vier jaar hadden ze al een notering op de beurs.
Internationaal
Netflix heeft wel wat jaren op zich laten wachten, voordat het de internationale markt ging betreden. Het groeide in Amerika uit tot een van de allergrootste spelers en bezit momenteel een derde van het totale internetverkeer van de Verenigde Staten, bizar! In 2010 besloot de streamingdienst ook zijn diensten in Canada aan te bieden. Na het succes in Canada is het eigenlijk alleen nog maar sneller gegaan. In het voorjaar van 2011 was Latijns-Amerika aan de beurt en vanwege de Engelse en Spaanse taal was het vervolgens zeer makkelijk om de diensten ook in Spanje, Ierland en Groot-Brittannië aan te bieden.
Europa liet nog wel even op zich wachten, maar dat veranderde in 2012. Het obstakel lag hem hier voornamelijk in de grote diversiteit aan talen. Toch blijft Netflix zijn best doen en zoals we het afgelopen jaar hebben mogen meemaken krijgen we ook een hoop Scandinavische, Noorse, Zweedse, Deense en Finse series/films te zien. Juni 2013 was ons kikkerlandje eindelijk aan de beurt en zo’n 6 jaar later mogen we onze allereerste Nederlandse Netflix Original aanschouwen. Sinds 2016 zijn nagenoeg bijna alle landen ter wereld aangesloten op het netwerk. Momenteel is Netflix niet te zien in de Krim, China, Noord-Korea en Syrië. En dat allemaal doordat Reed in 1997 zijn film weer te laat bij de videotheek inleverde.