Food & Drinks

Hierom moet je volgens chef-koks geen pasta uit blik eten

eten

In Nederland zijn we gewend om groente uit blik te eten, en soms vind je ook kant-en-klare maaltijden in blik. Maar als het aan veel chef-koks ligt, is pasta uit blik absoluut geen aanrader. We leggen je uit waarom.

Chef-koks spreken zich uit

Onlangs viel de wereld over een nieuw product van het Amerikaanse bedrijf Heinz: ingeblikte pasta carbonara. Dit product is voorlopig alleen verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland kom je dergelijke producten nog niet veel tegen. In het VK zie je al vaker ingeblikte pasta’s, zoals spaghetti, ravioli en macaroni cheese.

Maar waarom zijn chef-koks zo tegen pasta uit blik? Chef-kok Christiana Bowerman, bekend van haar bekroonde restaurant in Rome, zegt in The Telegraph: “Het is een verbastering van een van de meest geliefde gerechten van Italië. Echte carbonara is zoveel beter dan wat je uit een blikje haalt.

Aldo Zilli, ook een gerenommeerde chef, voegt eraan toe: “Wat gaat de wereld toch doen? Het idee om zo’n prachtig gerecht in een blik te stoppen is ronduit walgelijk.

Nederlandse chefs hebben ook hun bedenkingen

In Nederland deelt 24Kitchen-kok Giovanni Caminita deze verontwaardiging. Hij legt uit: “In een blik is pasta carbonara houdbaar tot 2025, maar eieren kunnen na twee dagen al bederven. Dat kan nooit vers zijn.” Volgens hem kun je een echte carbonara in een kwartier maken met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. “Waarom zou je het in een blik stoppen? Het is een traditioneel gerecht dat je respectvol moet bereiden. Denk aan hoe je een goede erwtensoep behandelt.

Eten uit blik is trouwens niet nieuw. Het werd eind 19e eeuw geïntroduceerd om soldaten van voedsel te voorzien. Het verhitten van het blik maakt het lang houdbaar, maar het heeft zijn nadelen. De macronutriënten zoals vetten, koolhydraten en eiwitten blijven grotendeels intact, maar vitamines die in water oplossen (zoals B en C) worden vaak beschadigd tijdens het proces. Bovendien worden er vaak extra conserveringsmiddelen aan toegevoegd.

Dus, hoewel ingeblikte pasta misschien handig lijkt, raden veel chef-koks het af vanwege het verlies van kwaliteit en smaak. Als je echt wilt genieten van een heerlijke pasta, blijf dan bij de verse ingrediënten. Het is sneller en lekkerder dan je denkt!