Dit is waarom je ‘s ochtends beter geen banaan kunt eten
Beginnen met een banaan als ontbijt lijkt misschien supergezond, maar blijkbaar is het niet de beste keuze. Of je nu in haast een snelle banaan van de fruitschaal grist of ‘s ochtends niet meer dan dat kunt binnenkrijgen, enkel ontbijten met een banaan is niet de meest verstandige keuze. Maar hoe zorg je voor een goede start van je dag, waarbij je óók een banaan naar binnen kunt werken?
Niet met een banaan je dag starten
Volgens voedingsdeskundige Daryl Gioffre is ontbijten met een banaan geen goede keuze. Een banaan bevat namelijk een kwart suiker, wat weliswaar voor snelle energie zorgt, maar later een flinke dip kan veroorzaken. Dit kan leiden tot snellere honger en het verlangen naar snacks nog voor de lunch. Bovendien kan die dip je vermoeid laten voelen. Een banaan kan ook leiden tot verzuring in het lichaam. Wanneer een banaan op een lege maag wordt gegeten, kan deze gaan gisten, wat volgens Gioffre kan leiden tot verstoring van de spijsvertering. Dit kan resulteren in een suboptimale werking van de darmflora, wat op de lange termijn zelfs gewichtstoename tot gevolg kan hebben. Daardoor is het ochtendlijke banaantje mogelijk minder gezond dan gedacht.
Waarom kan je niet ontbijten met een banaan?
Dit komt doordat een banaan uit 25% suiker bestaat en de neiging heeft om in de maag te gaan gisten, wat verstoring van het metabolisme tot gevolg kan hebben. Om de nuttige stoffen in een banaan op te nemen, is het aanbevolen om het ‘zure’ aspect van de banaan te neutraliseren, bijvoorbeeld door het te combineren met rauwe amandelen, kokosboter of kaneel.
Maar dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet meer met banaan kunt ontbijten. Ook al is het niet aan te raden om alleen een banaan als ontbijt te nemen, betekent dit niet dat je dit fruit helemaal moet vermijden in de ochtend. Er zitten namelijk diverse voordelen aan. Bananen bevatten gezonde voedingsstoffen zoals kalium, vezels en magnesium. Bovendien helpen ze tegen vermoeidheid en stress.
Het is aan te bevelen om een banaan te combineren met bijvoorbeeld havermout, yoghurt en gezonde vetten zoals kokosolie en amandelen, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zo kan je wel genieten van een banaan en krijg je geen last van een energiedip.