Food & Drinks

Zo herken je een vitamine B12-tekort en met dit eten help je jezelf uit de brand

vitamine pil

Merk je dat je snel buiten adem bent, regelmatig tintelingen in je armen en benen voelt, of misschien duizelig en uit balans bent? Dit kunnen tekenen zijn van een vitamine B12-tekort. We leggen uit wat het is, hoe je het kunt herkennen en in welke voeding je veel B12 vindt.

Wat is een vitamine B12-tekort?

Vitamine B12 is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Waarom, vraag je je misschien af. Nou, dit komt vooral doordat dit erg bijdraagt aan de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van je zenuwstelsel. Een (ernstig) tekort hieraan kan leiden tot bloedarmoede en zelfs problemen met je zenuwen. Dit is dus zeker iets om serieus te nemen. Veel professionals benadrukken hoe essentieel deze vitamine is.

Symptomen van een vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort kan op verschillende en bijzonder vervelende manieren naar voren komen. Je kunt bijvoorbeeld tintelingen in je handen en voeten voelen of minder gevoel in je vingers en tenen ervaren. Sommige mensen melden dat ze zich constant ietwat duizelig voelen en overmatig, vies zweten.
Last hebben van migraine en snel buiten adem zijn na welke vorm van inspanning dan ook, een lachwekkend slecht evenwicht hebben, je altijd maar vermoeid en zwak voelen, een razendsnelle hartslag hebben, minder precieze bewegingen maken en zogeheten koude benen ervaren zijn ook allemaal onderdeel van de symptomen van een tekort aan vitamine B12 (een flinke lijst dus).
Deze symptomen ontstaan door de impact die een tekort van deze vitamine heeft op je bloed en zenuwstelsel. Tintelingen en gevoelloosheid komen door (ernstige) schade aan de zenuwen, terwijl duizeligheid en vermoeidheid vaak te maken hebben met armoede aan bloed. Geluk bij een ongeluk: omdat je lichaam al een behoorlijke voorraad vitamine B12 heeft, moet je langdurig te weinig binnenkrijgen om een flink tekort te ontwikkelen.

Voeding rijk aan vitamine B12

Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten, vegetariërs en veganisten lopen daarom meer risico op een tekort. Voor hen is er dan wel weer een ultiem simpele oplossing: zij kunnen namelijk supplementen gebruiken. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met veel B12 zijn: 100 gram zalm (4 microgram B12), 75 gram rundvlees (1,6 microgram), en één ei (0,8 microgram). Gedroogd zeewier en algen bevatten ook vitamine B12, maar deze variant wordt minder goed door het lichaam opgenomen (heb je dus significant minder aan). Volwassenen hebben ongeveer 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Rekenen maar!