Het wordt weer warmer en de barbecue komt langzaam tevoorschijn. Dat betekent dat bij je vleesje ook een lekker sausje hoort. En wat is er nou lekkerder dan een zelfgemaakte whiskysaus waarmee jij je bord compleet maakt. Die zijn overigens niet alleen lekker bij de barbecue, maar ook als je gewoon binnen aan het eten bent.
Je eigen whiskysaus
Je kunt eigenlijk heel gemakkelijk zelf verschillende soorten whiskysaus maken. In de basis komt het erop neer dat je bestaande sauzen mengt met soorten whisky. Dit geeft je saus een extra lekkere en diepe tint die je sausbehoevende maaltijd afmaakt. Er zijn drie soorten sauzen die je met je eigen favoriete whisky kunt maken, en de recepten zijn niet de moeilijkste. Kook je graag met drank? Dan vind je wentelteefjes met rum vast ook lekker.
De klassieker
Benodigdheden:
- 60 ml whisky
- 200g suiker
- 50 ml water
- 120 ml room
- 50 g boter
Verwarm de boter en room op laag vuur in een pan en verwarm het water en de suiker in een andere pan op laag vuur. Roer niet in de tweede pan, maar houd het wel in beweging. Als het een beetje bruin wordt kun je roeren, na een kwartiertje heb je dan mooie zelfgemaakte karamel. Roer de room er voorzichtig doorheen als het een beetje is afgekoeld. Als laatste doe je de whisky erdoor en je eerste whiskysaus is klaar.
De whisky cocktailsaus
Je kunt ook prima zelf je whisky cocktailsaus maken in plaats van die uit een fles of pot kopen. Het is heel gemakkelijk: meng mayonaise, mosterd en ketchup in een bakje in de hoeveelheden die je zelf lekker vind. Doe er een beetje zout en peper bij. Roer er een scheut whisky doorheen totdat je hem zelf sterk genoeg vindt. Zo heb je een heerlijke dipsaus met whisky gemaakt zonder er veel voor te hoeven doen.
Barbecuesaus
Voor de echte liefhebber van de barbecue kun je dan ook zelf je whiskysaus maken in barbecue-style. Lekker Amerikaans, lekker smaakvol. Dit is hoe je het doet:
Ingrediënten
- 180 ml whisky
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook
- 480 ml ketchup
- 90 gr bruine basterdsuiker
- 80 ml witte azijn
- 60 ml tomatenpuree
- 60 ml worcestershire saus
- 1 tl tabasco of sriracha saus (naar smaak)
- zout en peper naar smaak
Het enige wat je hoeft te doen is alle ingredienten tegelijkertijd in een pan gooien en in laten dikken. Als het een mooie, dikke saus is ben je klaar om te serveren. Laat het niet te lang koken, maar zorg wel dat het even goed heet is geworden. Anders zijn je smaken nog te sterk en is je whiskysaus niet lekker. Eet smakelijk!