Harrie Lavreysen: De Man van Goud
Je zou kunnen denken dat het winnen van drie gouden medailles op de Olympische Spelen iets is dat bijna onmogelijk lijkt. Maar voor Harrie Lavreysen was het de missie waar hij jaren naartoe had gewerkt. Met ijzeren discipline en een ongeëvenaarde focus zette hij iedereen die hem onderschatte op zijn plaats. Als de ultieme favoriet stapte hij de baan op in Parijs en ging met het goud naar huis in zowel de individuele als de teamsprint. Alsof dat nog niet genoeg was, voegde hij op de laatste dag van de Spelen ook nog eens de gouden medaille in de keirin toe aan zijn verzameling.
Het plan was ambitieus, misschien zelfs waanzinnig. Maar Harrie maakte het waar. En dat is precies waarom hij nu bekendstaat als ‘Hattrick Harrie’. Met vijf gouden medailles op zijn naam mag hij zich de succesvolste Nederlandse zomerolympiër ooit noemen.
De kracht van Harrie’s bovenbenen
Als je denkt aan baanwielrenners, zie je vaak immense spierbundels voor je. En met reden. Deze atleten moeten in een fractie van een seconde hun fiets naar topsnelheid brengen, soms over afstanden van minder dan een kilometer. In tegenstelling tot hun collega’s op de weg, die kilometers lang beulen, draait het bij baanwielrennen om pure, ongefilterde kracht. Harrie Lavreysen is hier het levende bewijs van.
Met een piekvermogen van zo’n 2600 watt, bijna het dubbele van wat een wegwielrensprinter wegtrapt, beschikt Harrie over de kracht van een stoomtrein. En dat is nog niet alles. Harrie zet zichzelf neer als een absolute krachtpatser met een leg press record van maar liefst 800 kilo. Ja, je leest het goed: 800 kilo! En als dat je nog niet genoeg doet duizelen, probeer je dan voor te stellen hoe hij met slechts één been zo’n 440 kilo wegdrukt.
Het is dan ook geen verrassing dat zijn bovenbenen zo indrukwekkend zijn, met een omtrek van meer dan 75 centimeter. Maar het bizarre is dat Harrie deze kracht bereikt met slechts twee keer per week krachttraining. “Het is niet dat je dikke benen probeert te krijgen om snel te worden op de fiets,” legt hij uit. “Nee, je probeert snel te worden op de fiets en dikke benen zijn het gevolg.”
Dus, als je zelf droomt van gigantische bovenbenen en klassieke krachttraining niet het gewenste resultaat oplevert, dan heb je hier je antwoord. Misschien is het tijd om de sportschool te verruilen voor de baan en je innerlijke Harrie Lavreysen te omarmen. Want als iemand heeft bewezen dat kracht en snelheid hand in hand kunnen gaan, dan is het Hattrick Harrie wel.