Travel

Nederlands bedrijf zet eerste stappen voor Rotterdam-Berlijn hyperloop

hyperloop rotterdam berlijn

Nederlands bedrijf Hardt Hyperloop heeft als doel om in 2050 een hyperloop te hebben van Rotterdam naar Berlijn. De reis zou 1 uur en 40 minuten duren, met nul CO2-uitstoot. Als alles volgens plan verloopt, zal het eerste stuk hyperloop operationeel zijn in Rotterdam rond 2030, aldus medeoprichter van Hardt Hyperloop, Tim Houter.

Toekomst van transport op z’n kop

Hardt Hyperloop heeft onlangs zijn intrek genomen in het Rotterdam Makers District. Sinds de oprichting van de start-up vanuit de TU Delft in 2017 is Hardt Hyperloop gegroeid van “slechts” vier oprichters tot een bedrijf van bijna vijftig medewerkers. Allen zijn vastbesloten om dit wereldveranderende idee, dat ze succesvol hebben getest, in de praktijk te brengen.
“De hyperloop maakt het mogelijk om mensen en goederen door een buis met lage druk te transporteren met behulp van een vacuümtrein. Het transportmiddel wordt magnetisch aangedreven. Dit zorgt voor razendsnel en volledig CO2-vrij transport”, zo legt Tim Houter het concept uit aan Port of Rotterdam. “Uiteindelijk zal de hyperloop het mogelijk maken om door heel Europa te reizen alsof het één groot, verbonden gebied is. In een fractie van de tijd en energieverbruik die het nu kost.”

Hyperloop

De hyperloop opent niet alleen een wereld van reismogelijkheden voor mensen, maar is ook zeer interessant voor goederenvervoer – iets waar de haven van Rotterdam echt in geïnteresseerd is. Het goederenvervoer zal in 2050 naar verwachting met een factor van 2,5 toegenomen zijn. Het vinden van een schonere en snellere manier om deze producten te verplaatsen is cruciaal om de haven draaiende te houden.
View post on Instagram
 

Wanneer wordt hyperloop werkelijkheid?

Houter hoopt dat het publiek in 2030 de eerste echte stukken van hyperloop in Rotterdam kan uitproberen. Waar en hoe dat zal gebeuren is echter nog onduidelijk. Het bedrijf ontvangt steun van regeringen en organisaties in Rotterdam, Nederland en Europa. “De samenwerking met de gemeente Rotterdam is hierbij erg belangrijk. Rotterdam heeft de kans om de uitrol te starten. Iedereen ter wereld die wil zien hoe de hyperloop werkt, zal hier naartoe komen om het uit te proberen”, aldus Houter.
In de tussentijd kunnen geïnteresseerde mensen terecht bij één van Hardt Hyperloop’s open dagen in het Experience Center of bij de dertig meter testopstelling in het Future Mobility Park in Rotterdam. “In het Experience Center maken we bezoekers bekend met de hyperloop in één oogopslag. We zijn van plan om het Experience Center een paar keer per jaar open te stellen voor het publiek”, aldus Houter. “De testopstelling stelt ons in staat om het volledige concept van de technologie te demonstreren. Dit heeft een enorme impact omdat we hiermee kunnen laten zien dat de technologie echt werkt. En dat de hyperloop ver voorbij het stadium van een idee is.”
De hyperloop is niet het enige futuristische vervoermiddel afkomstig van aan de TU Delft gelieerde knappe koppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zelfvoorzienende camper?
Header: Hardt Hyperloop.