Dat er inflatie gaande is in het land heeft iedereen waarschijnlijk al gemerkt. Maar welke producten hebben de grootste prijsstijging doorgemaakt in 2022?
Deze producten maakten de grootste prijsstijging door in 2022
Bijna alle producten zijn duurder geworden, de één wat meer dan de andere. Maar er zitten ook producten bij die er toch echt wel een stuk bovenuit steken. Deze producten maakten de grootste prijsstijging door in 2022.
Blik doperwten
De eerste in deze lijst van producten die de grootste prijsstijging in 2022 doormaakten zijn blikken doperwten. Voor het inblikken van groente is verhitting nodig, dat kost veel energie. En die energiekosten zijn het afgelopen jaar alleen maar opgelopen. Veel groenteproducenten hadden last van de verhoogde kosten. Groente-fabrikant HAK legde in januari zelfs de gehele productie stil voor zes weken. Volgens HAK is het met de huidige energietarieven niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De oorzaak hiervan is dat de vraag naar het product hetzelfde blijft. Erwten in blik kostte vorig jaar nog 0,98 euro, nu is de prijs verhoogt naar 1,29 euro.
Vlees
En het blijft zeker niet bij groente. Ook de vleeseters worden zwaar getroffen. Het aanbod van vlees wordt steeds kleiner, daardoor worden de prijzen steeds hoger. Zo is rundvlees het afgelopen jaar zestien procent duurder geworden. Ook de kostprijzen zouden gestegen zijn, daarnaast hebben we in Nederland besloten dat er alleen nog maar beter leven-kip, die dus ook een hogere kostprijs hebben, mag worden verkocht. Wat weer zorgt voor hogere prijzen in de winkel. Graag veel eiwitten binnenkrijgen, maar minder geld uitgeven aan vlees? Check dan eens deze 5 eiwitrijke groenten.
Boter
Ook boter mag niet ontbreken in deze lijst van producten die de grootste prijsstijging doormaakten in 2022. Boter is een bijna onvervangbaar product in Nederland. Vanwege bepaalde wereldhandel en de vraag naar melkvet is de prijs voor boter ook flink gestegen. Rauwe melk bevat onder andere eiwit en vet. Het komt erop neer dat we in 2021 een natte zomer hadden, in 2022 was het juist droog. Daardoor is de kwaliteit van ruwvoer voor de koeien slechter. Minder melk met een lager vetgehalte is daar weer een gevolg van. Het eindresultaat: Waar de groothandelsprijs voor een kilo boter in 2020 nog 337 euro bedroeg, is dat afgelopen jaar gestegen naar 722 euro voor diezelfde kilo. Je snapt natuurlijk wel wat er dan gebeurt met de prijs in de supermarkt. Zo was ongezouten roomboter bij de AH vorig jaar nog 2,49 euro, inmiddels betaal je er 3,29 euro.
Olijfolie
En niet alleen voor koeien was droogte een boosdoener. De hitte veroorzaakte ook zware oogsten. Er waren minder olijven en de vruchten waren kleiner dan normaal. Maar de prijsstijging komt niet alleen droogte. Vanwege door stilstand gekomen export van zonnebloemolie vanuit Oekraïne werd dat product schaars. Mensen gingen dus opzoek naar een alternatief. De vraag naar olijfolie steeg terwijl er tekorten waren vanwege slechte oogsten. Olijfolie extra vergine kostte vorig jaar bij de Aldi 4,99 euro en is nu gestegen naar 6,49 euro.
Spaghetti
Zonnebloemolie is trouwens niet het enige wat afkomstig is uit het oosten. Zowel Rusland als Oekraïne zijn twee van de graanexporteurs van de wereld. Tonnen aan graan zijn in Oekraïne opgeslagen. Maar, zoals hiervoor al is genoemd, gaat de export vanwege de conflicten die zich afspelen moeizaam. Spaghetti volkoren bij Coop was vorig jaar nog 0,50 euro, nu is dat 1,19 euro. Zeker één van de producten die de grootste prijsstijging doormaakten in 2022.
Dierenvoer
Heb je nog een dierenvriend in huis? Dan wordt je extra hard getroffen. Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt. Een blikje honden of kattenvoer is flink omhoog geschoten in prijs. Dierenvoer wordt geproduceerd van restafval van vlees. Doordat er veel horeca voor een lange periode gesloten zijn geweest was er dus ook minder ‘restproduct’ om dierenvoer van te maken. Verder zijn de importprijzen van dierenvoer ook nog eens gestegen in het afgelopen jaar. Voor Jumbo Brokken in Saus met Rund en Lever (405 gram) betaalde je vorig jaar 0,37 euro, nu is dat 0,69 euro.
Koffie
Ook koffie is één van de producten die de grootste prijsstijging doormaakten in 2022. Koffie, het product die niet alleen door de aderen van iedere Italiaan stroomt, maar ook in Nederland niet weg te denken is, krijgt ook een pijnlijke prijsstijging. ”De oogsten waren hopeloos dit jaar, vooral in Brazilië”, zegt Retail-deskundige Paul Moers. “Het land had te kampen met enorme droogteperiodes of het was juist veel te nat of te koud. Niet alleen in Brazilië ging het slecht, ook Indonesië had een slechte oogst en in West-Afrika rukt de droogte op. De koffieplantages hebben last van de klimaatverandering. De prijs van koffie zal daarom de aankomende tijd eerder stijgen dan dalen.” Waar je vorig jaar 5,85 euro betaalde voor twintig L’OR Espresso Ristretto capsules, betaal je nu 7,99 euro.
Wil je door de hoge kosten geld besparen? Lees hier 5 tips om geld te besparen.