Other

Zo leer je goede foto’s maken met je telefoon

goede foto's maken

Het is voor sommigen nog knap lastig om met zo’n kleine telefoon een goede foto te maken. Het licht is slecht, een bibberende hand of een te slechte camera. Maar zelfs met een matige camera kun je met de juiste technieken goede foto’s maken. En de telefoons van de afgelopen paar jaar hebben bijna allemaal zó’n goede camera, dat het daar bijna niet aan kan liggen…

Goede foto’s maken kan gewoon

Om een paar mooie plaatjes te schieten is het handig om een paar basale trucjes te onthouden. Het scheelt dat je telefoon vaak automatisch al veel doet, maar door hier een beetje omheen te kijken kun je al veel verbetering krijgen. Ook kun je kijken naar de kwaliteit van je smartphone camera, we hebben al een paar hulpmiddelen daarvoor op een rijtje gezet.
Zo stelt je telefoon bijvoorbeeld altijd automatisch scherp op hetgeen dat in beeld is op dat moment. Maar als je een bepaalde diepte wilt creëren in je beeld kun je goede foto’s maken door op iets anders te focussen. Je kunt hiermee wat uitproberen en zo kijken of je plaatjes anders dan anders kunnen worden.
Dit heeft ook te maken met de positie van je camera. Als je het recht voor je neus in beeld brengt komt her redelijk recht-toe-recht-aan over. Probeer eens een gekke hoek uit of breng je object of persoon eens in een andere plek dan recht in het midden van het beeld. Kan voor leuke effecten zorgen.

Nog wat tips

Wat heel belangrijk is bij goede foto’s maken, is dat je een scherp beeld hebt. Een onscherpe foto verpest alles. Daarom is het cruciaal dat je iets hebt waarbij je telefoon stil hangt. Ondanks dat je stabilisator in je telefoon iets compenseert, kan het enorm zonde zijn als je trillende handje voor een onscherpe foto zorgt. Probeer dat dus te voorkomen.
Het licht in de foto kan bepalend zijn voor de sfeer die je creëert. Je kunt op de instellingen van je camera het licht scherper of donkerder maken. Met natuurlijk licht kun je beter goede foto’s maken dan met lampen of je flits. Die scheve belichting zorgt voor rare schaduwen en gekke ongewenste belichting.
Met talloze apps kun je nog heel veel doen met je foto’s om er een waar plaatje van te maken. Probeer er niet té veel aan te veranderen, anders is het niet meer geloofwaardig. Maar je kunt de warmte en bepaalde tinten misschien net iets aanpassen, of wild gaan op een fancy Instagram-filter. Kom maar door met die volgers.