Food & Drinks

Dit kun je beter niet ontbijten als je gezond wil doen

gezond ontbijten

Er zullen maar weinig mensen met gezond verstand (letterlijk en figuurlijk) tegen je zeggen dat het verstandig is om niet te ontbijten. Dat je moet ontbijten om de dag gezond te beginnen staat dus vast, maar wat je precies moet eten verschilt nogal. Iedereen ontbijt met wat anders en denkt dan misschien goed bezig te zijn. Maar gezond ontbijten hoeft niet moeilijk te zijn.

Gezond ontbijten is een goede gewoonte

De mensen die aan intermittend fasting doen daargelaten, kunnen we stellen dat een stevig ontbijt belangrijk is. Met een goed ontbijt kun je de dag een kickstart geven en ben je de hele ochtend voorzien van energie. Iedereen ontbijt echter op zijn eigen manier. Dat is uiteraard prima, maar als je gezond wil ontbijten is er iets meer voor nodig. Niet alleen iets eten is goed, maar wat je eet maakt ook uit. Er zijn een paar dingen waarvan je misschien dacht dat ze gezond waren, maar eigenlijk stiekem niet zo goed voor je zijn. Ze zitten al jaren verwerkt in talloze ochtendrituelen, dus zijn misschien wel lastig te vervangen. Maar hiermee kun je een wezenlijk verschil maken in je gezondheid.
We nemen een paar vermomde dikmakers met je door.

Magere yoghurt met smaakje

Het is lekker en het is zuivel, dus je zou zeggen: win-win. Maar als je kijkt naar het etiket zie je vaak een onnodig hoge hoeveelheid suiker staan. En wil je gezond ontbijten, daar hoort suiker er in ieder geval niet bij. Wel lekker natuurlijk, maar niet erg goed voor je. Bovendien zijn vetten vullender dan suikers. Als je dus langer en beter vol wilt zitten, kun je beter vette, ongezoete yoghurt eten.

Ontbijtgranen

Die snelle ontbijtgranen die je met een beetje kwark of melk eet zijn inderdaad lekker. Maar vaak zijn die granen zo bewerkt dat er nog maar weinig vezels overblijven en is er veel suiker toegevoegd. Hier geldt hetzelfde voor als de magere zoete yoghurt: zoveel suikers maken geen gezond ontbijt. En die vullende koolhydraten die je bij een onbewerkt pak havermout wel vindt, ga je hier amper terugzien.

‘Gezonde’ pannenkoeken

Het is iets Amerikaans, maar we doen het in Nederland ook wel eens. Ontbijten met pannenkoeken of wafels is een lekkere manier om uitgebreid je dag te beginnen. Maar voor pannenkoeken geldt ook dat er in het beslag bloem zit waar je lichaam vrij weinig mee kan. Het vult niet lang en draagt bij aan je insulineresistentie. Hierdoor heb je sneller weer trek en iets nieuws. En dan heb je nog die stroop of suiker die je op je pannenkoek doet.
De valkuil bij pannenkoeken zit dan ook bij de ‘gezonde varianten’. We worden doodgegooid met tips voor bananen-havermout-pancakes en dergelijke. Belangrijk bij deze gezonde varianten is om te beseffen dat het weliswaar gezondere soorten zijn dan met veel suiker, maar dat het calorie-gehalte hoog ligt. Wees je hiervan bewust.

Vruchtensap

Een lekkere jus d’orange op de zondagmorgen kan vast geen kwaad. Maar standaard een groot glas vruchtensap wegwerken is funest voor je suikerinname. Eén glas sinaasappelsap van 250 ml bevat maar liefst 6 suikerklontjes. En dan geen suiker in je thee doen omdat het te ongezond is?