Een mens kan tot 10.000 aroma’s tegelijk ruiken waar we ons bewust van zijn dat we ze ruiken. Daarnaast zijn er nog ontelbare geuren waarvan we ons niet eens bewust zijn dat we ze ruiken of dat ze zelfs bestaan, maar die we wel de hele dag door waarnemen. Deze geuren hebben ontzettend veel invloed op ons gedrag, onder andere op seksueel vlak. Het is dus belangrijk om een lekker geurtje te hebben. In dit artikel leggen we je precies uit hoe parfum wordt gemaakt en werkt.
Wat zijn geurnoten?
Geurnoten zijn simpelweg de geurcomponenten die in parfums worden gebruikt. Enkele voorbeelden van populaire geurnoten zijn: leer, vanille, verschillende soorten hout, citrus en muskus. Geurnoten die in parfums goed bij elkaar passen, behoren tot dezelfde geurfamilie. Dit systeem is bedacht door parfumexpert Michael Edwards en bedoeld om het makkelijker te maken geurnoten te herkennen, aangezien er ontelbaar veel geurnoten zijn waarvan veel op elkaar lijken. Er zijn vier basisfamilies: bloemig, amber, houtachtig en fris. De meeste geurnoten zijn onderverdeeld in deze families.
Hoe werken geurnoten?
Een parfum bestaat uit drie lagen: topnoten, hartnoten en basisnoten. Deze lagen hebben elk een andere invloed op de parfum. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt als je de parfum opspuit; de geuren van de topnoten zijn in het eerste uur het meest dominant en vervagen daarna. Deze laag wordt daarom ook wel de openingsnoten genoemd, en wanneer je een nieuwe parfum koopt, doe je dat waarschijnlijk op basis van deze laag. Hartnoten zijn de geuren die overblijven als de topnoten zijn vervlogen; deze geuren zijn minder sterk maar blijven zo’n vijf uur hangen. Hartnoten nemen meer dan de helft van de inhoud van de parfum in beslag en zijn dus het meest dominant in de geur. Tot slot zorgen de basisnoten voor de herinnering aan de parfum. Wanneer je een paar dagen na het dragen van een kledingstuk de parfum nog licht ruikt, komt dat door de basisnoten.