De wonderen zijn de wereld nog niet uit: een verlamde man genaamd German Aldana bestuurde zelf een NASCAR race auto. Dankzij ‘hersen gecontroleerde rijtechnologie’ kon hij dit doen door middel van zijn gedachtes.
Auto-ongeluk German Aldana
Op 16-jarige leeftijd kwam German Aldana in een auto-ongeluk terecht waarbij hij zijn gordel niet droeg. Als gevolg van het ongeluk liep hij een dwarslaesie op waardoor hij zijn ledematen niet meer kan gebruiken.
Aldana omschrijft dat hij erg gefrustreerd is over het verliezen van zijn onafhankelijkheid, maar op woensdag 18 mei kreeg hij iets van die gewenste onafhankelijkheid terug. Hij reed namelijk dankzij baanbrekende rijtechnologie zelf een raceauto door de Pikes Peak International Raceway in Colorado Springs.
Controle met behulp van microchip
Dit “wonder” lukte met een beetje hulp van Falci Adaptive Motorsports, een organisatie die zich inzet voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Samen met een geïmplanteerde microchip aan de oppervlakte van zijn brein, was Aldana in staat om het gas van de auto te controleren tijdens het rijden. Scott Falci, een neurochirurg van Falci Institute For Spinal Cord Injurie, vertelde aan The Denver Channel het volgende over deze gebeurtenis: ”Wat wij hier vandaag doen, is kijken hoe onze verlamde coureur een 850 pk NASCAR Cup car bestuurd met zijn brein.”
De microchip haalt elektrische veranderingen uit het brein van Aldana op. Vervolgens stuurt de chip de signalen door naar een microprocessor. Dit gebeurt via een geïmplanteerde kabel onder de huid van Aldana. Iedere keer dat Aldana denkt aan ‘gas geven’ zorgt de verbinding tussen de chip en de microprocessor er dus voor dat de auto daadwerkelijk gas geeft.
Voor nu had Aldana alleen controle over de beheersing van het gas. Scott Falci heeft goeie hoop richting het doel om verlamde mensen ‘alle aspecten van de auto te laten beheren’.