Other

Dit is het gemiddelde vermogen per huishouden in de grootste steden

gemiddelde vermogen per huishouden

Dat wij als Nederlanders redelijk welvarend zijn is voor de een meer logisch dan voor de ander. Misschien zie je het niet zo, maar toch hebben wij het als land redelijk goed voor elkaar Het gemiddelde vermogen per huishouden in Nederland is in kaart gebracht en wij zijn erg benieuwd wie daar goed uit de verf komen.

Het vermogen in Nederland stijgt

Sinds 2014 neemt het vermogen van de doorsnee familie in Nederland toe. In vergelijking met de cijfers van 4 jaar later is het vermogen zo’n 12 duizend euro hoger. In 2019 werd zelfs een recordwaarde bereikt. Ondanks dat had de gemiddelde Nederlander niet meer te besteden van het recordjaar; 2008.

Gemiddelde vermogen per huishouden

in 2020 werd het gemiddelde inkomen per huishouden vastgesteld op 36 en een half duizend euro. Natuurlijk zit er verschil tussen je besteedbaar inkomen en je gemiddelde vermogen. Voor het berekenen van het vermogen is er wel meer nodig dan alleen het maandsalaris en een paar vaste lasten. Toch hebben we de grootste steden van het land op een rijtje gezet en daar het gemiddelde vermogen van bekeken.
Bloemendaal was met een gemiddeld vermogen van 381.000 euro de rijkste gemeente van heel Nederland. Zij hadden bijna 8 keer zo veel als het landelijke gemiddelde. Het landelijk gemiddelde is namelijk rond de 50.000 euro.
Dit is het gemiddelde vermogen per huishouden in de 10 grootste steden van ons land:
  1. Rotterdam – 6.100 euro.
  2. Groningen – 6.900 euro.
  3. Amsterdam – 8.400 euro.
  4. Nijmegen – 10.600 euro.
  5. Maastricht – 12.100 euro.
  6. Enschede – 12.100 euro.
  7. Leeuwarden – 18.600 euro.
  8. Lelystad – 20.800 euro.
  9. Eindhoven – 22.100 euro.
  10. Breda – 44.200 euro
Zo zie je dus dat het gemiddelde onder een groot aantal steden redelijk laag ligt. Dit komt doordat er veel jongeren en studenten leven die een relatief laag vermogen hebben tegenover bijvoorbeeld volwassen die al jaren hebben kunnen sparen. Het ligt er dus ook aan in welke levensfase jij zit. Dat heeft namelijk veel impact op jouw vermogen. De mensen met de hoogste vermogens zijn vaak 65-plussers die al aan het eind van hun carrière zitten. De mensen met het laagste vermogen zijn gezinnen rond het 25e levensjaar.
Laat je dus niet uit het veld slaan om rijk te worden, je vermogen zal hoogstwaarschijnlijk groeien in de toekomst.