Het is niet heel gebruikelijk om gezellig samen de portemonnees naast elkaar te leggen en te gaan vergelijken hoe rijk je bent ten opzichte van de ander. Veel mensen praten niet openlijk over hun gemiddelde vermogen, om verschillende redenen. Maar stiekem zijn we wel benieuwd naar hoe rijk we zijn ten opzichte van iemand anders.
Gemiddelde vermogen per leeftijdsgroep
Om het best te kunnen vergelijken hoe rijk mensen zijn ten opzichte van anderen, kunnen we dit op verschillende manieren bekijken. Het zou onlogisch zijn om het gemiddelde van alle Nederlanders te nemen, omdat jongeren bijvoorbeeld veel minder geld hebben dan ouderen. En kinderen hebben niet eens een eigen vermogen. Daarom heeft Finansjaal gekeken naar leeftijdsgroepen, met stappen van 10 jaar, beginnend op de groep ‘jongeren tot 25 jaar’.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat iemand van 26 met iemand van 34 wordt vergeleken en dat die 8 jaar verschil een paar duizend euro kan uitmaken. Toch kunnen we zo wel een globaal beeld krijgen van het gemiddelde vermogen per leeftijdsgroep. Zit je hierboven? Dan mag je in je handjes knijpen.
Jongeren tot 25 jaar
Netto hebben jongeren tot 25 jaar een gemiddeld vermogen van 8.000 euro. Hier zijn schulden dus al in verrekend. Stel, je hebt een studieschuld van een paar duizend euro maar je hebt 8.000 euro meer op je rekening dan je studieschuld, is je vermogen dus 8.000 euro. Dan zit je precies op het gemiddelde vermogen van iemand tot 25 jaar. Spaargeld, effecten en ander bezit (zoals bijvoorbeeld een woning) tellen dus ook als vermogen, ook in de volgende leeftijdscategorieën.
25 tot 35 jaar
Het verschil tussen deze groep en de jongere groep is gelijk best groot: het gemiddelde vermogen dan de 25 tot 35-jarige is 55.600 euro. Dat komt doordat deze groep in veel gevallen een vaste baan heeft en dus hun vermogen met hun salaris kunnen laten groeien.
35 tot 45 jaar
Nu begint het gemiddelde vermogen van de mensen lekker op te lopen. Mensen tussen de 35 en 45 jaar hebben gemiddeld een eigen vermogen van 144.400 euro. Als je een eurootje meer dan dat hebt zit je dus al boven het gemiddelde!
45 tot 55 jaar
Een dikke verdubbeling ten opzichte van de vorige groep. Deze mensen zitten al op een gemiddeld eigen vermogen van 144.400 euro. Dat begint al lekker aan te tikken.
55 tot 65 jaar
Ouder worden is zonde, zeggen ze, maar in dit geval niet. Als je deze getallen ziet, ben je blij als je binnen deze leeftijdsgroep valt. Het gemiddelde vermogen is hier namelijk 331.900 euro.
65 tot 75 jaar en ouder
De drie ton wordt ruimschoots gepasseerd met het gemiddelde vermogen van 331.900 euro. Eigenlijk is het enige wat je hoeft te onthouden vanaf boven de 65 euro: veel geld. De tien jaar hierboven hebben dan wel gemiddeld iets minder met 312.600 euro, maar de groep rijkste mensen groeit wel. Oud worden is dus niet gelijk saai in het opzicht van financiële zekerheid.