Cars & Bikes

Lenen voor een nieuwe auto? Dit zijn de valkuilen!

geld lenen auto

Ben jij onverwacht je droomauto tegengekomen? Grote kans dat je het geld hiervoor niet ‘even’ op je bankrekening hebt staan. En hoewel het natuurlijk slim is om eerst te sparen voordat je een dure aankoop doet, kan het soms beter uitkomen om de aankoop eerder te doen. Maar dan zit je wel met de vraag: hoe financier ik dit? Een van de opties die je hebt, is geld lenen. Doe dit niet blindelings, maar verdiep je in verschillende leningen en hun voorwaarden. Er zijn een aantal valkuilen waar je als consument op moet letten.

Looptijd van de lening

Een belangrijk punt om rekening mee te houden als je geld gaat lenen, is de looptijd van de lening. Bij een langere looptijd, betaal je een lagere maandelijkse aflossing. Dat klinkt in eerste instantie misschien aantrekkelijk, maar het is ook een valkuil. Want hoe langer de looptijd, hoe meer rente je betaalt. Uiteindelijk betaal je in dit geval dus meer voor je lening. Ook een nadeel is dat je dus voor een langere periode bezig bent met het terugbetalen van de lening.

Hoogte rentepercentage

Het is al genoemd: de rente. Geld lenen kost geld en je betaalt ervoor in de vorm van rente. De hoogte van het rentepercentage verschilt per aanbieder. Het verschil in kosten op jaarbasis kan hierdoor flink uiteenlopen. Daarom is het slim om eerst leningen te vergelijken, voordat je er een afsluit. Let op: het is wettelijk bepaald dat de rente voor geld lenen in 2023 nooit hoger mag zijn dan 14%.

Voorwaarden van de lening

Waar je sommige voorwaarden nog wel eens automatisch accepteert, zoals bijvoorbeeld voor het toestaan van cookies, is het voor een lening extra belangrijk ze goed door te nemen. Hier staan onder andere afspraken in over vervroegd aflossen, boetevrij aflossen en andere verplichtingen en mogelijkheden. Als je een financiële meevaller verwacht en je wilt daarmee een grotere aflossing doen, zou het zonde zijn als je hier extra voor moet betalen. Lees de voorwaarden dus goed door, voordat je een lening kiest.

Leen niet te veel

Ga je geld lenen voor een auto? Dan kan het verleidelijk zijn om meer geld te lenen, bijvoorbeeld voor een luxere auto of voor extra opties en gadgets. Houd het echter op wat je nodig hebt. Hoe meer je leent, hoe meer de lening je kost aan rente. Een hogere lening betekent ook een langere looptijd of hogere maandlasten. Leen dus ook niet meer dan dat je kunt terugbetalen.

Controleer de kredietverstrekker
Je wilt natuurlijk wel van een betrouwbare partij geld lenen. Daarom moeten geldverstrekkers een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Controleer dus altijd eerst of deze vergunning in orde is. Kom je een partij tegen die adverteert met geld lenen zonder dat het geregistreerd wordt bij Stichting BKR? Let dan goed op of de lening ook echt niet geregistreerd hoeft te worden volgens de richtlijnen van het BKR. Anders kan het zijn dat je een schimmige partij hebt gevonden, waar je niet verantwoord kunt lenen.