Actueel

Slecht nieuws: er mag geen alcohol gedronken worden tijdens het WK van 2034

Geen bier tijdens het WK van 2034 in Saoedi-Arabië

Voetbalfans mogen geen alcohol drinken in stadions tijdens het WK van 2034. Na de controversiële toewijzing van het toernooi aan Saoedi-Arabië vorige week heeft de FIFA besloten het alcoholverbod in Saoedi-Arabië te accepteren en niet aan te vechten met vooruitzicht op het WK van 2034. In tegenstelling tot veel andere moslimlanden is de verkoop van alcohol in Saoedi-Arabië nog altijd verboden.

Geen alcohol tijdens het WK van 2034

De FIFA heeft de kwestie rondom alcohol niet publiekelijk besproken, maar volgens verschillende bronnen hebben de afgelopen dagen laten weten dat er absoluut geen bier verkocht zal worden bij wedstrijden. Verschillende bronnen van binnen de FIFA hebben laten weten dat de FIFA heeft geleerd van het WK in 2022 in Qatar, waar het land onder druk stond om bierverkoop in stadions toe te staan. Hier zette de heersende Al-Thani-familie twee dagen voor de start van het toernooi een streep door.
View post on X
Tientallen duizenden vaten Budweiser werden uit de stadions verwijderd, een beslissing die FIFA ongeveer £40 miljoen aan compensatie kostte, verschuldigd aan sponsor AB InBev, het moederbedrijf van Budweiser. Alleen Bud Zero en frisdranken werden in de WK-stadions verkocht.
Ondanks dat incident heeft AB InBev zijn commerciële samenwerking met FIFA, die dateert uit 1986, verlengd tot het WK van 2026. Het bedrijf heeft ook ingestemd om het WK voor clubteams van volgend jaar te sponsoren en zou tijdens de onderhandelingen om duidelijkheid hebben gevraagd over de plannen van FIFA voor 2034.

Geen alcohol in Saoedi-Arabië

Zoals eerder vermeld is in tegenstelling tot veel andere moslimlanden de verkoop van alcohol in Saoedi-Arabië nog altijd verboden. Alcohol werd in het land verboden door koning Ibn Saoed in 1952. Sinds januari verkoopt één winkel in Riyad alcohol, maar alleen aan niet-moslimdiplomaten onder strikte controles en quota.
FIFA zal het alcoholverbod in het islamitische land dus niet aanvechten, dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de FIFA een uiterst nauwe relatie heeft met De Saoedische regering en ook financieel afhankelijk is van het land in het Midden-oosten. Het staatsoliebedrijf Aramco betaalt de FIFA in totaal zo’n 370 miljoen euro voor een vierjarig sponsorcontract, en het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië staat op het punt te investeren in het streaming-bedrijf DAZN. DAZN heeft maar liefst 900 miljoen euro betaald voor de wereldwijde tv-rechten van het WK voor clubteams.