Uit nieuw onderzoek blijkt dat liefdesverdriet enorm veel doet met je hersenen: “De stress van een relatiebreuk kan een gezond brein veranderen in een ziek brein,” aldus hoogleraar neurobiologie aan het UMGC Groningen, Gert ter Horst.
Hoe kan dit?
Op het moment dat je verliefd bent, maakt je lichaam hormonen aan. Vooral dopamine, serotonine en oxytocine zijn belangrijke hormonen die ervoor zorgen dat je je opgewekt, energievol en blij voelt. Als een liefde ten einde komt, stopt de productie van deze hormonen abrupt. Dit zorgt ervoor dat je ten eerste minder energie hebt en ten tweede je compleet anders voelt, iets waar het brein aan moet wennen. Dit resulteert in stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid en het gevoel alsof je griep hebt.
Het effect van liefdesverdriet
Zoals eerder benoemd, kan liefdesverdriet een gezond brein veranderen in een ziek brein en kan het in extreme gevallen zelfs leiden tot een depressie. “De symptomen van liefdesverdriet zijn vergelijkbaar met die van een cocaïneverslaving en griep,” aldus Gert ter Horst. “Het is dus heel normaal om je ziek te voelen na een gebroken hart.”
Liefdesverdriet kan heel lang aanhouden, in de meest extreme gevallen zelfs jarenlang. Dit komt doordat je hersenen geen onderscheid maken tussen welk soort gedachten er worden gegenereerd; dit kunnen zowel leuke als minder leuke gedachten zijn. Negatieve gedachten laten je terugdenken aan je gebroken hart, wat de wond opnieuw opent en je je weer slecht laat voelen. Hierdoor denk je de volgende keer weer aan datzelfde moment, wat een vicieuze cirkel kan veroorzaken.
De beste oplossing voor liefdesverdriet is dus om zo snel mogelijk nieuwe, positieve herinneringen te maken, ondanks je slechte gevoel. Over dit gevoel heen stappen is allesbehalve makkelijk, maar het is wel de beste manier om van een gebroken hart te herstellen.