Actueel

Om deze reden wordt de gasrekening de komende jaren nóg duurder

Gasrekening

Volgens onderzoeksbureau CE Delft zullen huishoudens die veel gas gebruiken de komende jaren steeds meer moeten gaan betalen. En dat gaat om honderden euro's. Maar hoe komt dat?

Hierdoor wordt de gasrekening steeds hoger

Huishoudens waar met gas wordt gekookt of verwarmd, zullen volgens CE Delft in de komende jaren mogelijk honderden euro’s meer gaan betalen. CE Delft deed onderzoek naar de stijgende gasprijzen namens energieleverancier Essent. Volgens het onderzoek zal een huishouden in 2030 minimaal 400 euro per jaar meer betalen voor gas dan nu.
Dit onderzoek is natuurlijk een voorspelling, want er kan nooit met zekerheid gezegd worden wat er in de toekomst gaat gebeuren, zoals bij crisissen en oorlogen. Maar op basis van de factoren die al bekend zijn, ziet het er niet rooskleurig uit voor gasgebruikers. Dit zijn de voornaamste redenen waarom de gasrekening omhoog gaat.

Klimaat

Bij vrijwel ieder onderwerp komt tegenwoordig het klimaat naar voren, en in dit geval niet in positieve zin. Vanaf 2026 moeten gasleveranciers een bepaalde hoeveelheid groengas aan het geleverde gas toevoegen. Dit gas is beter voor het klimaat omdat het de CO2-uitstoot vermindert, maar het is wel een stuk duurder dan regulier gas. Door het groengas zal elke kuub gas naar verwachting 15 cent duurder worden.
Daarbovenop komen er nieuwe kosten voor uitstootrechten voor de gasleveranciers, wat ook zal leiden tot hogere prijzen. Hoeveel precies, is echter nog niet bekend.

Belasting

Ook de belasting maakt gasgebruik duurder dan in voorgaande jaren. Dit jaar is de belasting op gas met 9 cent per kuub verhoogd. Wel positief voor huishoudens die nog gas gebruiken is dat het nieuwe kabinet hier weer zo’n 4 cent vanaf zal halen.

Minder gasgebruikers

Door deze prijsstijgingen stappen steeds meer mensen over op alternatieven voor gas, wat weer zorgt voor hogere kosten voor de overgebleven gasgebruikers. Huishoudens die gebruikmaken van gas betalen ieder jaar een vast bedrag voor de gasaansluiting, en dit bedrag wordt verdeeld over alle gasgebruikers. Naarmate er minder gasgebruikers zijn, wordt dit bedrag per huishouden hoger.