Friendzone kan begin zijn van een relatie
Als er iets is wat je als man tegen elke prijs wil voorkomen, is het wel dat je beland in de friendzone. Knap vervelend als je dus net alle moed bij elkaar hebt geschraapt om de allermooiste vrouw in de club aan te spreken en ze je wel wil leren kennen, maar dan wel op vriendschappelijke basis. Voor menig man is de friendzone dus de plek waar je niet wil zijn. Je mag dan wel een bijzondere plek in haar leven innemen, maar van een avontuur tussen de lakens is zeker geen sprake. Toch blijkt juist een positie in de friendzone een goede kruiwagen naar een meer bestendige relatie.
Van vrienden naar partners
Dat een relatie ontstaat vanuit een vriendschappelijk contact is niet zo heel vreemd, maar nu is onderzocht in hoeveel procent van de gevallen daar sprake van is. Dat percentage blijkt behoorlijk hoog te zijn: ruim twee derde van alle koppels waren eerst vrienden. Die conclusie is opvallend omdat je zelden tot nooit als vrienden gaat daten. Vaak wordt juist gesteld dat je als vrienden beter niet kunt gaan daten. Het argument is dan juist dat het dan lastig is om weer terug te gaan naar de status van vrienden mocht het niet werken.
Liefde in de lucht?
Het klinkt wellicht logisch dat vriendschap een goede basis is voor een relatie. Je kent elkaar immers al langer en weet dus wat je aan elkaar hebt. Zo simpel lijkt het niet te zijn. De meeste studies op dit gebied onderzochten juist hoe dat proces plaats vond en niet naar de frequentie van het maken van de stap van vriendschap naar een relatie. Juist de chemie in zo’n vriendschap blijkt bepalend te zijn voor de vraag of er een relatie uit voort gaat komen.
Echte chemie
In een ideale situatie is het vrij simpel: je voelt je tot elkaar aangetrokken, gaat daten en de vonk slaat wel of niet over. Simpel toch? Zo blijkt het dus niet te werken. Het hoofd onderzoek en hoofddocent bij de afdeling psychologie aan de Universiteit van Victoria, Danu Anthony Stinson, zegt dat een vriendschap steeds vaker aan de basis ligt van een relatie. Voor zijn onderzoek liet hij zijn team 1900 mensen interviewen. Dit waren zowel studenten als volwassenen en onder hen bevonden zich 680 koppels. Aan elke deelnemer werd dezelfde vraag gesteld: was je al bevriend met je huidige partner voordat er sprake was van een relatie?
Vriendschap is uitstekende basis
In bijna zeventig procent van de gevallen bleek dat men al vrienden was voordat er sprake was van enige romantiek. Nog opvallender waren de verschillen op basis van leeftijd en seksuele oriëntatie. Zowel onder jongeren tot 20 jaar als onder deelnemers die zich identificeerden als onderdeel van de LGBTQ+ gemeenschap, bleek dat vriendschap een belangrijke voorwaarde is voor een relatie.
Eerst 2 jaar vrienden zijn
Een ander opvallende conclusie is de duur van de vriendschap voorafgaand aan het beginnen van een relatie. In de meeste gevallen was er sprake van een langdurige vriendschap – circa twee jaar – voordat wederzijdse gevoelens kenbaar werden gemaakt. Dat blijkt overigens geen bewuste keuze te zijn, de meesten gaven juist aan dat er geen bijzondere gevoelens waren toen men vrienden werd. Onder studenten bleek zelfs dat de helft de vriendschap ziet als een ideale basis voor een relatie. Dat heeft zelfs de voorkeur boven het ouderwets ontmoeten van de toekomstige partner of een feestje of in een kroeg. Blijkbaar is de grens tussen vriendschap en relatie erg vaag en zijn het dus juist de oudere deelnemers die niks op hebben met de friendzone.