Other

Deze 3 fouten maakt iedereen bij het maken van goede voornemens

goede voornemens

Heb jij al goede voornemens voor het aankomende jaar? Bijvoorbeeld meer sporten? Of meer tijd doorbrengen met familie? Misschien moet je de volgende keer twee keer nadenken voor dat je deze voornemens opschrijft, want uit onderzoek blijkt dan 80 procent van deze voornemens niet worden waargemaakt.

Het realiseren van jou goede voornemens

Zo’n 80 procent van de mensen faalt als het aankomt op goede voornemens. Deze 80 procent kun je verdelen in drie groepen. De eerste groep bedenkt niet eens voornemens, omdat ze van tevoren toch al weten dat ze het niet waar gaan maken. De andere groep bedenkt wel goede voornemens, maar geeft het na een paar dagen al op en de laatste groep maakt de voornemens waar, maar haakt na enkele weken af. Waar gaat dit nou eigenlijk fout? Wij hebben het voor je uitgezocht.

De drie meest gemaakte fouten bij het maken van goede voornemens

1 Negatieve formulering

Voornemens als: ‘Niet meer snacken’ of ‘niet meer chagrijnig zijn in de ochtend’ gaan je zeker niet motiveren om je voornemens te realiseren. Je brein registreert het woordje ‘niet’ niet. Je moet je doel anders omschrijven. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil een stuk gezonder gaan leven’ of ‘Ik wil graag een stuk vriendelijker en vrolijker zijn in de ochtend.’ Zo heb je veel meer kans van slagen.

2 Je hebt het eindresultaat nog niet ingebeeld 

Je hebt nog geen concreet beeld in je hoofd hoe het eruit gaat zien als jij je goede voornemen hebt gerealiseerd. Het is natuurlijk ook super lastig om je focus hierbij te houden. Je moet het eindresultaat voor ogen zien en wat het oplevert als je het wel gehaald hebt. Maak bijvoorbeeld een moodboard waarop jij al je doelen op plakt. Dit hang je op een plek waar jij iedere dag langs komt. Dan zie je het eindresultaat en ga jij sneller je doel halen.

3 Je maakt hele grote plannen, maar je komt niet tot actie

Natuurlijk moet je niet vergeten dat een groot plan begint met het zetten van de eerste stap. Zonder eerste stap komt er geen resultaat. Verdeel daarom je einddoel in concrete acties. Plan tijden in dat je aan je doel gaat werken en spreek met jezelf een deadline af wanneer jij je doel behaald wilt hebben. Zo kom jij steeds dichter bij de eindstreep van het halen van jou goede voornemens.

Wij hopen dat jij aankomen jaar al je voornemens laat uitkomen en dat het een goed jaar voor je mag gaan worden!