Other

Fooi geven in het buitenland: op deze vakantiebestemming wordt dat als een belediging gezien

fooi vakantie

Fooi geven is natuurlijk niet verplicht, maar het is een leuke bijkomstigheid voor het hardwerkende personeel in de horeca. In ons kikkerlandje wordt gemiddeld zo’n 5 tot 10 procent van het totale bedrag in een restaurant of andere horecagelegenheid uitgegeven aan fooi. Ben je op vakantie? In sommige landen wordt fooi namelijk als een belediging gezien. In deze vakantielanden kun je dus beter geen fooi geven.

Leuk extraatje

Het horecapersoneel in Nederland ontvangt voldoende salaris, waardoor het geen verplichting is om fooi te geven. Je geeft wat extra geld als je de service goed vond of heerlijk hebt gegeten. Het is logisch dat iedereen een stukje waardering wilt en dat kan ik de vorm van fooi worden gegeven. Het personeel in de horeca wordt erdoor gestimuleerd en gemotiveerd om harder te werken en meer plezier uit te stralen. Fooi geven is vanuit de klant gezien erg netjes, mits de service goed is. Er zijn namelijk grote personeelstekorten en daardoor hebben veel horecagelegenheden het zwaar. Het is voor hen daarom fijn om een extraatje te krijgen.

Etiquetteregels fooi geven tijdens vakantie

Als je op vakantie bent, moet je deze etiquetteregels bij het fooi geven in acht houden. In de bekende Europese vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Griekenland en Spanje is het gebruikelijk om, net zoals in ons land, 5 tot 10 procent aan fooi te geven. Het is in deze landen ook geen probleem als je geen fooi geeft. Het is normaal om vooral bij grotere bedragen fooi te geven. Stel dat je twee wijntjes drinkt op een terras onder de Spaanse zon, dan is het normaal om het totaalbedrag af te ronden naar een hele euro. Zo krijgt de horeca toch nog wat fooi. 

Minder vanzelfsprekend

Fooi geven wordt steeds minder vanzelfsprekend. Deze ontwikkeling is sterk ingezet door de corona crisis. In deze moeilijke periode zijn veel mensen overgegaan van cash geld naar pin geld. Ze gebruiken nu simpelweg minder briefgeld, waardoor er minder snel aan wordt gedacht om fooi te geven. Er wordt namelijk een bedrag in getypt op het pinapparaat en dat wordt uiteindelijk betaald. 

Twee uitersten: verplichte fooi en fooi als belediging

Op het gebied van fooi geven op vakantie, heb je ook twee uitersten. In de Verenigde Staten werkt het principe met fooi volledig anders. Hier wordt verwacht dat je minimaal 15 tot 20 procent aan fooi betaald en als de service goed was zelfs zo’n 25 tot 30 procent. Voor de hoeveelheid fooi die moet betalen, is het dus voordeliger om op vakantie te gaan in Europa. Al gaat dat niet altijd op. In Japan moet je absoluut geen fooi geven, want daar wordt het als belediging gezien. Daar wordt het als een eer om hun werk goed te doen. Fooi wordt dan ook niet gewaardeerd, omdat dat zou betekenen dat ze hun werk niet goed doen.
Bron: Algemeen Dagblad.