Je kunt eten net zo lekker combineren met bier als met wijn. Veel mensen kiezen voor wijn omdat dat meer gezien wordt als een drank voor bij een diner dan bier. Toch kun je met bier ook heel veel kanten op. Bier combineren met je diner noem je food pairing. Je zult je verbazen over hoe goed dit bier met je eten te combineren valt.
Wat is food pairing?
De licht bittere smaak van bier zie je niet terug bij wijn en is vaak een lekkere tegenhanger van wat je eet. Ook is het door het koolzuur en de hop lekker fris. De brede variatie van bier en speciaalbier zorgt ervoor dat je naar je eigen smaak hoppige, moutige, karamel-achtige of zelfs rokerige smaken kunt combineren. Je lekkerste bier met je maaltijd combineren is dus food pairing. Om zelf goed aan food pairing te doen moet je wel ongeveer weten welk bier welke smaken heeft. Dat kun je zien in ons overzicht van speciaalbier. Vervolgens is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Wat moet je weten?
Om je met food pairing bezig te houden zijn de volgende regels belangrijk. Ten eerste moet je weten hoe heftig de smaken van zowel je bier als je gerecht zijn. Hiervoor is het van belang als eerste de ‘hoofdsmaak’ van het gerecht te bepalen. Heb je deze eenmaal vastgesteld dan ga je door naar de volgende stap: welk bier past hier goed bij?
De ABC methodes
Om antwoord op deze vraag te krijgen kun je gebruik maken van éémn van de ABC-methodes.
Accentmethode
Hierbij combineer je het gerecht met een bier dat dezelfde hoofdsmaak heeft als je maaltijd. Zo versterken ze elkaar, bijvoorbeeld met een amber biertje (zoeter) bij gekarameliseerd vlees.
Brugmethode
Bij de brug-methode ga je zoeken naar vergelijkbare smaken die elkaar aanvullen, dus die een brug slaan tussen de maaltijd en het drankje. Als je op deze manier gaat food pairen dan kun je bijvoorbeeld denken aan een kruidige dubbel bij een stoofschotel.
Contrastmethode
Tot slot de contrastmethode, hierbij zoek je -je raadt het al- naar een tegenpool aan smaken. Dit komt vaker voor dan je denkt. Denk maar eens aan een fris pilsje bij een pittige maaltijd.
Lekkere voorbeelden
Wat lekker is aan speciaalbier is dat er vaak hoppige en dus een beetje bittere smaken aan zitten. Voor de ervaren bierdrinker is dat bittere wel lekker en daar zijn ook goede voorbeelden van. Een IPA bijvoorbeeld is een bier dat erg hoppig met fruitige smaken is, maar ook bitter. Dit kun je combineren met gerechten met heftige smaken, zoals Mexicaans eten of Indiase curry. Gegrild vlees is hier ook lekker bij. Over het algemeen zijn hoppige bieren goed te combineren met kruidig eten.
Heb je wat minder kruidig en meer zomers eten, dan kan de food pairing beter worden gedaan met frisse bieren als blond of weizen. Of je pakt er een oud vertrouwd lekker pilsje bij natuurlijk.