Entertainment

‘Oppenheimer’ gecensureerd in sommige landen: Kledingloze Florence Pugh krijgt CGI-jurk

florence pugh oppenheimer

De geprezen actrice Florence Pugh heeft met haar rol in de historische dramafilm "Oppenheimer" van Christopher Nolan het publiek wereldwijd weten te betoveren, hen zowel verbijsterd als vermaakt achterlatend. Toch ging de reis naar internationaal succes niet zonder controverse, vooral als het gaat om een bijzonder intieme scène met Pughs personage, Jean Tatlock.

Een passievolle affaire

Gesitueerd op de achtergrond van het leven van J. Robert Oppenheimer, de briljante theoretische natuurkundige die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de atoombom, gaat “Oppenheimer” dieper in op de hartstochtelijke affaire tussen Oppenheimer en Tatlock, een lid van de Communistische Partij. In een cruciaal moment van kwetsbaarheid, komt Cillian Murphy’s Oppenheimer in een openhartig gesprek met Pughs personage in een hotelkamer. In de oorspronkelijke versie van de film straalt Pughs acteerwerk authenticiteit uit, met een kledingloze scène die diepgang toevoegt aan het verhaal.

Censuur en haar impact op de internationale release

Verschillende landen, waaronder India en verschillende landen in het Midden-Oosten, legden strenge censuurregels op aan de film. Deze regels vereisten het bedekken van expliciete inhoud, inclusief Pugh’s naaktscène, om een bioscooprelease in deze regio’s te verkrijgen. Met behulp van geavanceerde CGI-technologie werd er op ingenieuze wijze een smaakvolle, computergegenereerde zwarte jurk over het lichaam van Pugh geplaatst tijdens de bewuste scène.

Censuur en haar rol in conservatieve samenlevingen

Dergelijke censuurbeslissingen zijn gebruikelijk in landen met conservatieve opvattingen over intieme scènes in de cinema. Films met expliciete inhoud ondergaan vaak bewerkingen om te voldoen aan culturele normen en regelgevende richtlijnen. “Oppenheimer” vormde hierop geen uitzondering. De film ontving een U/A-certificaat in India, wat matige volwassen thema’s toestaat die niet al te expliciet zijn, waarbij ouderlijk toezicht wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Triomf ondanks controverse

Interessant genoeg leidde “Oppenheimer” in India ook tot controverse door het citeren van tekst uit de hindoeïstische geschriften, de “Bhagavad Gita.” Dit gebeurde tijdens een eerdere intieme scène met Tatlock. Ondanks de discussies rondom deze momenten, doorbrak de film alle verwachtingen en triomfeerde aan de bioscoopkassa’s, met een indrukwekkende opbrengst van 82,4 miljoen dollar in Noord-Amerika en een verbluffende 180 miljoen dollar wereldwijd.

Bekijk hieronder een still van de gecensureerde scène:

View post on Twitter